DOK REŽU SOCIJALNA PRAVA

Zašto Vlada sada troši na luksuz?

banski dvori vozni park službeni automobili

banski dvori vozni park službeni automobili

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija neće poništiti natječaj u kojem na leasing traže pet limuzina vrijednih 1,8 milijuna kuna s luksuznom dodatnom opremom poput kožnih grijanih sjedala, ultrazvučne pomoći pri parkiranju, svjetala Xsenon ili, pak, alu naplataka. Iako je takav potez izazvao negodovanje najšire javnosti, u tzv. Čačićevoj agenciji smatraju da nema smisla sada poništavati natječaj, jer su im automobili prijeko potrebni za obavljanje posla oko energetski učinkovite obnove zgrada javnog sektora. No naknadno iz Narodnih novina poslali su dopis Jutarnjem listu u kojem su naveli kako je Agencija ipak odustala od najskupljeg automobila

Poništenjem natječaja, kažu za Jutarnji list, taj bi se posao dodatno oduljio, iako priznaju da je natječaj mogao biti i drukčiji. Kažu da već dva mjeseca traže te automobile, ali im se nitko ne javlja na natječaj te da su automobili namijenjeni članovima Upravnog odbora Centra. Inače, CEI ima 21 zaposlenika.

Iz Čačićeve agencije odustali od najskupljeg automobila

Iz Narodnih novina uputili su obavijest o promjeni dokumentacije za javni natječaj za automobile iz agencije CEI. Prije su tražili jedan automobil srednje niže klase, tri auta srednje klase i jedan više srednje klase, a danas su izmijenili uvjete natječaja i traže jedan automobil srednje niže klase i četiri srednje klase. Dakle, CEI ne poništava natječaj i ne odustaje od dodatne opreme, ali su ipak, pretpostavljamo zbog pritiska javnosti, odlučili ne uzeti najskuplji automobil.

'Budući da posao uključuje putovanja po cijeloj Hrvatskoj, specifikacije su takve da smo primarno razmišljali o sigurnosti putnika, ali i ostale karakteristike su prilagođene duljim i frekventnim putovanjima', objasnili su u CEI-ju.

A za sigurnost putnika, ističu novinari, najvažnija su grijana kožna sjedala i aluminijski naplatci.

U Vladi, navodno, nisu sretni tim natječajem, jer s jedne strane SDP-ovi ministri pokušavaju srezati troškove, a agencije pod Ministarstvom gospodarstva ponašaju se kao da kriza ne postoji.

'Ne želimo to komentirati. Neka se sami vade iz te situacije', kazao je izvor blizak premijeru.

Krize nema ni u Agenciji za investicije i konkurentnost, još jednoj osnovanoj u resoru ministra Čačića. Oni su, kako piše Globus, nedavno raspisali natječaj za zapošljavanje 13 novih djelatnika, kao da ih nema već dovoljno u državnoj službi.

'U Agenciji se planira zaposliti 28 osoba, od kojih će se 50 posto ili oko 14 zaposlenih premjestiti iz drugih tijela javne vlasti. Za popunjavanje preostalih 12 radnih mjesta Agencija je objavila natječaj', navode u Ministarstvu gospodarstva. A što na kožna grijana sjedala kaže prvi potpredsjednik Vlade Čačić?

'Radimir Čačić nikada takav luksuz ne bi odobrio, ali njega nitko nije ništa pitao, niti je on znao za takav natječaj. On se vozi u starom Mercedesu koji je prošao više od 200 tisuća kilometara i koji je njegov vozač uzeo iz državnog voznog parka', poručio je Jutarnjem izvor blizak Čačiću.

Zastupnici HNS-a i SDP-a u anketi Jutarnjeg lista složno su ocijenili da je potez odgovornih u Agenciji sulud te da nije vrijeme za nabavku luksuznih automobila.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi