VRIJEDNA 100 MILIJUNA DOLARA

Zašto SAD u Izraelu gradi tajnu podzemnu bazu?

03.12.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Washington Post objavio je informacije da SAD u blizini Tel Aviva gradi podzemni objekt vrijedan 100 milijuna dolara koji će se zvati Lokacija 911. Projekt neobičnog imena će koštati i do 100 milijuna dolara, izgradnja će trajati više od dvije godine, a moći će ga graditi samo radnici iz pojedinih zemalja s odgovarajućim sigurnosnim dozvolama. Palestinci se ni ne trebaju aplicirati za ovaj posao

Kada bude gotov, objekt će imati pet podzemnih razina i šest dodatnih zgrada iznad razine tla. Na oko 127.000 četvornih metara u prve tri etaže će se nalaziti učionice, gledalište i laboratorij, a sva vrata će biti otporna na udarce i imat će zaštitu od zračenja i masivnu sigurnost.

Radnicima će ulaz i izlaz biti omogućeni samo kroz jedna vrata koja će čuvati isključivo Izraelci.

Donja dva kata su manja te će se prema nacrtima najvjerojatnije koristiti za opremu i skladištenje.

Lokacija 911

Impresivan kakav već je američki dizajn, arhitekti Ada Karmi-Melamedea će ukrasiti cijelo zemljište sa stijenama koje odaberu, a napravit će i tri vanjska piknik-stola.

Unutrašnjost objekta bit će ukrašena pergamentima ručno ispisanima neizbrisivom tintom i presvučenima kožom. Prema židovskom zakonu, rukopis mora biti ili aškenaski ili sefardski, ne smije biti mješavina, i mora biti ujednačen.

Uz sve navedeno postoji i tzv. 911 faza 2

Također, u rasponu od 100 milijuna dolara, Washington Post pronalazi 'složene razvojne izazove objekta' koji zahtijevaju usluge koje uključuju 'električnu struju, komunikaciju, mehaniku, grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i vodovod. Uz činjenicu da izvođač mora posjedovati američku ili izraelsku tajnu sigurnosnu provjeru, vjeruje se da će ova faza biti zapovjedno središte.

'Svrha Lokacije 911 je (ne)jasna', zaključuje Washington Post.