SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

'Zašto nisu odabrali neki 'gay friendly' grad?'

13.06.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Dok civilizirani svijet osuđuje nasilje na splitskom Gay Prideu, iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika optužuju organizatore da su oni sukrivci jer su odabrali grad u kojem se mogla očekivati 'nevesela reakcija'. Sindikat na čijem je čelu Siniša Kuhar brani ministra Karamarka, prozivajući medije jer se nisu zapitali tko će platiti trošak osiguranja za više stotina policajaca, koji ne bi trebali biti taoci 'nedovoljno promišljenih građanskih inicijativa'?!

'Dok Hrvatska i svijet bruje zbog nasilja prema sudionicima splitskog Gay Pridea, a domaći mediji se natječu u optužbama na račun policije zbog navodno nedovoljnih mjera osiguranja i smjenjuju ministra Karamarka po stoti puta, nitko ne postavlja pitanje zašto se parade 'veselog ponosa' održavaju baš u onim gradovima u kojima se može očekivati 'nevesela' reakcija njihovih žitelja.

Treba li odgovornost za splitski incident snositi isključivo policija ili su 'sukrivci' i oni koji su ga odabrali za svoju povorku ponosa?

Kada su nedavno profesionalni vatrogasci organizirali prosvjednu povorku, mediji su se zapitali tko će sve to platiti, misleći pritom na trošak goriva za 50-ak vatrogasnih vozila. Međutim, kad je Gay Pride posrijedi, nitko se nije zapitao tko će platiti trošak osiguranja za više stotina policajaca, koji su se na kraju pokazali brojem nedovoljni za osiguranje splitske povorke ponosa?

Znamo da sigurnost i prava građana ne bi trebali imati cijenu, ali nije li se povorka mogla održati u nekom više 'gay friendly' gradu, a da se, tek nakon što se u takvim sredinama udomaći ili čak postane demokratska stečevina, kulturna i turistička atrakcija, organizira u Splitu?

Zašto se smatra da će građani Hrvatske postati osjetljiviji na prava homoseksualaca, lezbijki i transrodnih skupina njihovim marširanjem ulicama gradova? Ide li svaka razbijena glava u Splitu baš samo na račun policije ili odgovornost za to snose i organizatori pridea svojim odabirom mjesta njegova održavanja?

Zašto se novac za osiguranje ponosnih povorki ne bi upotrijebio za medijsku kampanju o pravu svakoga na vlastito poimanje svoje seksualnosti i identiteta?

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH poziva organizatore Gay Pridea i policiju da zajednički razmotre jesu li mogli bolje odraditi svoj 'posao', a ukoliko im se za stolom pridruže odgovarajuće Vladine strukture koje skrbe o pravima svih građana, možda se dogovore da se sredstva za policijske kordone mogu korisnije upotrijebiti.

Predlažemo da se novac raspodijeli na jednake dijelove namijenjene razobličavanju i suzbijanju kulture mržnje i nasilja protiv svega što je drukčije ili barem nije 'naše' i odgoju i obrazovanju za toleranciju i pravo na različitost.

Pustimo policiju da se bori protiv korupcije i kriminala svih vrsta, neka njezini službenici traže i pronađu nestalu Antoniju i budu pomoć i zaštita roditeljima od maloljetničkog nasilja, a svoj ponos pokazujmo s više takta i razbora, uz manji trošak i pametnije utrošena sredstva poreznih obveznika', stoji u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koje potpisuje glavni tajnik Siniša Kuhar.