MORH PITA GRABAR-KITAROVIĆ

'Zašto niste ništa poduzeli dok ste sjedili u Vladi?!'

19.08.2014 u 18:15

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane izrazilo je danas žaljenje što je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, koja je jučer emisiji HTV-a kritizirala stanje u Oružanim snagama, ali i sporost pri donošenju strateških odluka vezanih uz budućnost vojske iskoristila Oružane snage za predizborna politička nadmetanja

Izražavamo žaljenje što Vlada u kojoj je i gospođa Kolinda Grabar- Kitarović bila članica nije prema tada važećem Dugoročnom planu razvoja 2006-2015, u puno boljim gospodarskim vremenima, donijela odluku o uvođenju u operativnu uporabu novog borbenog zrakoplova s čijim je pripremama za uvođenje trebalo započeti 2009. MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek 2010. godine i s operativnom uporabom trebalo se početi s novim borbenim avionima, priopćio je MORH.

Također izražava žaljenje što Grabar-Kitarović, sudeći po njezinoj izjavi, očito i ne poznaje dovoljno hrvatsku zakonsku regulativu jer ne zna koje bi se vijeće, vezano za stanje u HRZ-u, trebalo sastati.

Pitanje stanja u HRZ-u nije u nadležnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao ona tvrdi, već je to u nadležnosti Vijeća za obranu. Ono će se pak sastati i raspraviti o stanju u Oružanim snagama, za razliku od slučaja iz 2007. i pada helikoptera, kada gospođa Grabar-Kitarović, kao ministrica u tadašnjoj Vladi, nije inzistirala na okupljanju tadašnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost i to je nije čudilo, upozorava MORH.

Ministarstvo izražava žaljenje što je stanje HRZ-a ocijenila kao 'više nego jadno', zaboravljajući pritom da su upravo u opremu i modernizaciju, ali i u nabavku novih letjelica u posljednje tri godine uložena znatna sredstva. 'Spomenimo samo remontirane MiG-ove, obnovljenu Protupožarnu eskadrilu, školske zrakoplove na kojima se inače školuju i omanski piloti, transportne helikoptere kojima se obavljaju medicinski letovi i akcije traganja i spašavanja.

Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar-Kitarović smatra kako je naša pobjednička vojska u zapuštenom stanju. Smatramo kako bi trebala uvažiti mnoge provedene kapitalne projekte, koji dokazuju kako se brine o sadašnjosti i budućnosti OS RH, unatoč smanjenom proračunu za obranu', stoji u priopćenju.

I Ured predsjednika Ive Josipovića također je poručio da Grabar Kitarović očito nije upoznata s nadležnostima pojedinih državnih tijela. 'Za pitanja obrane i oružanih snaga, pa i borbenog zrakoplovstva, nije nadležno Vijeće za nacionalnu sigurnost, već Vijeće za obranu', izjavili su tportalu s Pantovčaka.

Grabar Kitanović ustvrdila je jučer u emisiji HTV-a 'Studio 4' da je stanje u hrvatskom zrakoplovstvu, kada je riječ o opremi, više nego jadno, a Oružane snage su u potpunosti zapostavljene, pritom pozvavši na red i predsjednika Ivu Josipovića kao glavnog zapovjednika Oružanih snaga.

'Na dan kada slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MIG, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se nije sastalo. To održava i stanje u oružanim snagama općenito, jer one su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima. Cijelo vrijeme slušam o tome da odluku o zrakoplovstvu treba donijeti do 2016. i da imamo vremena. Nemamo vremena, 2016. je iza ugla. To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj OS, za koju se bojim da smo je izgubili. Strateški dokumenti su nam zastarjeli, oni su iz 2002. Pod hitno treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi ka konsenzusu', izjavila je Grabar-Kitarović.