SPORNA PUNOMOĆ

Zašto je ukinuta presuda 'fatalnoj ujni' i nećaku

19.03.2013 u 11:06

Bionic
Reading

'Opunomoćujem odvjetnika da me brani u postupku u svezi počinjenja kaznenoga djela ubojstva u kojemu sam ubio ujaka', sadržaj je punomoći koju je 17-godišnji nećak potpisao jednom splitskom odvjetniku. Upravo je zbog te punomoći ukinuta presuda od deset godina zatvora za mladića i 22 godine za Slađanu Novoselnik

Vrhovni sud nedavno je ukinuo tu presudu u nesvakidašnjem slučaju ubojstva koji je izazvao neviđen medijski interes, najviše zbog tajne ljubavne veze između 17-godišnjaka i njegove deset godina starije ujne. Vrhovni sud presudu je ukinuo zbog tzv. apsolutno bitnih povreda, a točan razlog trebao bi se znati nakon što Vrhovni sud napiše rješenje.

No bilo je nekoliko razloga na koje se obrana žalila, a koje je najviša sudska instanca razmatrala. Odvjetnici dječaka među ostalim su spomenuli i nevjerojatnu 'punomoć s integriranim priznanjem' dosad neviđenu u hrvatskoj sudskoj praksi.


Naime, riječ je o dokumentu sastavljenom u splitskoj policiji na prvom ispitivanju dječaka, koji uz osnovnu funkciju, dakle ovlašćivanje odvjetnika da nekoga zastupa, sadržava i vrijednosni sud 'u kojemu sam ubio ujaka'. Iz toga se prejudicira dječakova krivnja, a zapravo se čitav iskaz koji je dječak dao u prisutnosti tog istog odvjetnika u kojemu je ustvrdio da je ubio ujaka dovodi u pitanje, piše Jutarnji list

To je važno stoga što je dječak na kraju suđenja dao novi iskaz, u kojemu je ustvrdio da je ujaka ubila Slađana , no sud mu nije povjerovao te ih je oboje osudio. Osim na ovakvu povredu prava na obranu, obrana se žalila i na činjenicu da policija nakon uhićenja nije razdvojila dječaka i ujnu, što je po zakonu bila dužna učiniti, pa je ujna tako mogla utjecati na svog mladog ljubavnika.