NA PRIJEMU KOD MERKELICE

Zašto je predsjednica prešutjela susret s Nikolićem?

28.09.2015 u 16:09

Bionic
Reading

Očitujući se o priopćenju press službe srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, prema kojemu je s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović u New Yorku razgovarao 'o krizi u odnosima između dvije zemlje koju je izazvala Vlada RH', glasnogovornik predsjednice Luka Đurić naglašava da je priopćenje Ureda predsjednika Republike Srbije njihova interpretacija tog neformalnog susreta

'Priopćenje Ureda predsjednika Republike Srbije njihovo je viđenje sadržaja razgovora. Predsjednica Republike i dalje čvrsto stoji na poziciji da Hrvatska mora ozbiljnije nadzirati državnu granicu kako bi se kontrolirao ulazak preko graničnih prijelaza, a spriječili ilegalni ulasci migranata', naveo je Đurić u odgovoru za tportal.

Takav odgovor, kojim se predsjednica suštinski ne ograđuje od priopćenja kolege Nikolića, ide na ruku onima koji zaključuju da se predsjednica pridružila kolegi iz Srbije u kritiziranju hrvatske Vlade. Predsjednica je danas javno prozvana i zato što o susretu s Nikolićem nije sama obavijestila javnost pa su hrvatski mediji, uključujući HRT, u izvještavanju o tom zanimljivom i važnom događaju morali citirati Nikolićevo priopćenje.

'Takvo se ponašanje posve uklapa u potpuno dezorijentirane izjave koje dolaze iz HDZ-ova tabora, a koje sugeriraju da su im mađarski premijer Orban, pa, izgleda, i Nikolić, mnogo bliži od hrvatske Vlade i premijera Milanovića', piše danas Jelena Lovrić u Jutarnjem listu.

Iz kruga bliskog predsjednici tportal je dobio neslužbeno objašnjenje da o tom susretu nije bilo službenog priopćenja jer ni sam susret nije bio službeni već neformalan, kakvih je predsjednica Grabar Kitarović održala već čitav niz tijekom dosadašnjeg boravka u New Yorku povodom redovitog zasjedanja Opće skupštine UN-a. Iz istog razloga nije, primjerice, izdano priopćenje ni o kratkom susretu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rečeno je tportalu. Činjenica je, međutim, da je predsjednica o svom susretu s 'dragom kolegicom' Merkel javnost obavijestila putem svog službenog profila na Twitteru, ali nije našla za shodno da na isti neformalni način izvijesti javnost o razgovoru s predsjednikom susjedne države u vrijeme kada su se bilateralni odnosi dviju zemalja sunovratili na najniže razine u posljednjem desetljeću.