EKO KVARNER KRIVI INU

Zašto je Kostrena opet poprište ekološkog incidenta?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2016 19:19
  • Objavljeno 14.05.2016 u 16:43
  • +11
  • +8

Sanacija obale nakon što je iscurila nafta iz obližnje Inine rafinerije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovotjedni ekološki incident u moru ispred Kostrene 'očekivana je i neizbježna posljedica dugogodišnjeg nemara upravljačkih struktura Ine i stalnog rušenja sigurnosnih standarda', upozorila je ekološka udurga Eko Kvarner

Iz te su udruge također istaknuli kako su godinama upozoravali da se pored rafinerije u Urinju stalno događaju ekološki incidenti, a već mjesecima javljaju im se radnici rafinerije i vatrogasci koji rade na postrojenjima rafinerije zabrinuti zbog nesigurnosti postrojenja te opasnosti po njihove živote i živote građana koji žive u blizini rafinerije.

Razlog toj nesigurnosti je, kako ocjenjuju, uz višegodišnje nedovoljno održavanje postrojenja i izostanak ulaganja u sigurnost, intenzivno forsiranje smanjenja troškova poslovanja koje provodi upravljački kadar, a rezultat je nedovoljan broj kvalificiranih radnika u smjeni i njihova slaba edukacija. Tako, dodaju, ekološki incidenti sa sve tragičnijim posljedicama postaju pravilo, a ne iznimka.

'Naša udruga nikada nije ultimativno tražila zatvaranje rafinerijskih postrojenja u Urinju (niti u Sisku, gdje smo oko istih problema surađivali sa Sisačkom ekološkom akcijom), ali i dalje tvrdimo da se (prema svim dostupnim podacima) Ina kao tvrtka raspada, te je vode u potpunosti neodgovorni ljudi', navodi 'Eko Kvarner'.

Hrvatska, smatraju, može i mora započeti sustavnu energetsku tranziciju u post-fosilno društvo, pri čemu se, kako ističu, može provesti reindustrijalizacija Hrvatske sa okolišno prihvatljivim tehnologijama i zaposliti veći broj radnika nego što sad radi u industrijama fosilnih goriva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!