U TIJEKU ISPITIVANJE MIMICE

Zašto je EU odbila uglednog hrvatskog stručnjaka Matesa?

Bionic
Reading

Razlog za odbijanje uglednog hrvatskog stručnjaka, vrlo bogatog međunarodnog iskustva, Nevena Matesa za člana Reviziorskog suda Europske unije vjerojatno je u njegovom nedovoljno jasnom odgovoru na pitanje o suradnji s Europskim parlamentom (EP, piše euroreport.hr. Cijelo jutro kandidat za povjerenika za zaštitu potrošača Neven Mimica odgovarao je na pitanja nadležnih odbora Europskog parlamenta. Pitanja su bila različita, od sigurnosti igračaka i deklaracija na kozmetici do proračuna za njegov resor

Kako piše portal Euroreport.hr, savjetnik u HNB-u podnio je Odboru za kontrolu proračuna pisane odgovore na unaprijed postavljena pitanja i članovi odbora EP-a ispitivali su ga prema tom papiru koji su imali pred sobom. Na posljednjem pitanju, da li bi povukao kandidaturu ako bi ga EP odbio kao kandidata, Mates je odgovorio da vjerojatno bi, ali da bi pažljivo razmotrio karakter primjedbi. Većina eurozastupnika u Odboru za kontrolu proračuna je to loše primila jer u tome vide nedovoljno poštivanje institucije koju zastupaju. EP u odabiru kandidata za Revizorski sud ima samo savjetodavnu ulogu, a odluku donose zemlje članice, ali je malo vjerojatno da bi Vijeće išlo protiv preporuke EP-a.

Matesovo saslušanje trajalo je samo 35 minuta. Ali, brzina kojom je odbijen sugerira da hrvatski kandidati ni ubuduće ne bi trebali podcjenjivati izvanredno teško ispitivanje koje ih čeka pred EP-om. Pogotovo je Odbor za kontrolu proračuna izvanredno teška prepreka. Posljednjih tjedana postaje očito da Hrvatska ne ulazi u EU s najboljim imidžem zbog stanja u ekonomiji, višegodišnjeg odugovlačenja reformi pravosuđa te kvalitetom nedovoljno dojmljive državne administracije. To se amalgamira u loše iskustvo s nekim istočnoeuropskim zemljama i zato kandidatima koji dolaze iz Hrvatske apriorno nisu skloni.

Završeno ispitivanje Mimice

Kandidat za povjerenika Neven Mimica sudjelovao je u utorka na teškom, trosatnom saslušanju pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te Odborom za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane. Nakon svog petnaestominutnog obraćanja, potpredsjednika Vlade dubinski se ispitivalo o svim aspektima zaštite potrošača u EU-u, za što će biti odgovoran.

U nekoliko navrta ispitivan je o pojmu 'ranjivog potrošača': što to znači, da li su to na primjer mladi, stari, ili neinformirani; u kojim područjima: da li energije, digitalno...?

Uz kompetenciju oko povjerenstva za koje će biti zadužen, Neven Mimica bio je kraće ispitan i o svojim uvjerenjima, pojedinostima iz biografije, a procjenjivat će se i njegov engleski. Dan poslije, 5. lipnja, znat će se kako su članovi dva odbora EP-a raspoloženi prema Nevenu Mimici.

Treći važan kandidat je dr. Siniša Rodin koji bi trebao biti sudac Europskog suda u Luksemburgu, najviše sudske instance EU-a. On je prošli tjedan prošao saslušanje pred 'Comité 255', punim nazivom 'Comitéprévu par l'article 255 du Traitédufonctinnement de'l UE', koji su dali pozitivno mišljenje. Dr. Rodina, očekuje se, potvrdit će bez rasprave države članice na marginama COREPER-a.