HUMANITARNA ILI VOJNA MISIJA

Zašto Francuzi započinju novi rat u Africi?

04.12.2013 u 07:13

Bionic
Reading

Deset mjeseci nakon vojne intervencije u Maliju, Francuska se sprema intervenirati u još jednu državu Afrike. Novo je odredište francuske vojske Srednjoafrička Republika, a intervencija bi mogla započeti već krajem tjedna

Francuski mediji izvještavaju o tome da su prošli tjedan u glavni grad Bangui stigli prvi vojni avioni koji moraju dopremiti opremu za nadolazeću vojnu intervenciju. Kao razlog nove vojne intervencije navodi se visoko zabrinjavajuća situacija u Srednjoafričkoj Republici. Bivšu francusku koloniju koja je stekla neovisnost u 1960. Le Monde opisuje kao 'nestabilnu zemlju podložnu čestim državnim udarima i napadima gerilskih skupina'. Tako su predsjednika Françoisa Bozizéa svrgnuli u ožujku ove godine pobunjenici sa sjevera zemlje, okupljeni u formaciji Seleka. No ta se šarolika koalicija pobunjenika i plaćenika službeno raspala u rujnu nakon čega su uslijedili brojni napadi na civilno pučanstvo.

Organizacija Human Rights Watch govori o naoružanim bandama koje pljačkaju i pale sela te o međusobno nekoordiniranim kriminalnim bandama zbog čega je nemoguće saznati točan broj žrtava.

State Department govori o 'situaciji pred genocid' budući da su pripadnici Seleke mahom muslimanske vjeroispovijesti, a većinsko stanovništvo države (oko 80 posto) kršćanske je vjere. No religijski pretekst tek je jedno je objašnjenja. The Economist navodi da je Srednjoafrička Republika država bogata mineralima i da bi daljnja nestabilnost u strateški bitnoj državi (bez izlaza na more) mogla dovesti do daljnjeg uplitanja krijumčara, trgovaca drogom i oružjem te terorističkih skupina.

UN upozorava da od 4,6 milijuna stanovnika države čak polovici treba humanitarna pomoć, navodi brojku od 400.000 izbjeglica od kojih je 68.000 već prebjeglo u susjedne drave, najviše u Kongo i Čad.

Točan opis misije nije još službeno priopćen za što se čeka usvajanje rezolucije u Ujedinjenim narodima. Stoga, predsjednik François Hollande zasad govori o potrebi za pronalaskom 'humanitarnog rješenja' koje će proći tzv. 'sigurnosnu fazu' što će dovesti do 'političke tranzicije' u zemlji. Ministar obrane najavio je oko tisuću vojnika, no Francuska bi trebala, prema službenim izvorima, više igrati ulogu policajca u unutarnjim sukobima u zemlji, a ne direktno se sukobljavati s naoružanim skupinama. 'Radi se o tome da se zaustavi katastrofa u Srednjoafričkoj Republici i da se rekonstruira država koja zapravo više ne postoji', tvrdi ministar Jean-Yves Le Drian.

Procjena da je bi usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti (moguće, već ovoga tjedna) Francuskoj bitno olakšalo novu intervenciju. No na domaćem planu, opravdanja za ratoboran stav u inozemstvu sve je teže naći (dovoljno je sjetiti se spremnosti Francuske na vojnu intervenciju u Siriji). Dnevni list Le Figaro tako navodi u komentaru: 'Da se François Hollande stalno ne poziva na vrijednosti socijalizma u Francuskoj, lako bi na međunarodnom planu mogao proći za neokonzervativca.'