BBC-jevo TUMAČENJE

Zašto Bosna ima najviše ospica?

29.07.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Najveća britanska medijska kompanija BBC u nedjelju je objavila videoprilog u kojem je pokušala razjasniti zašto je Bosna i Hercegovina veliko žarište ospica u Europi

Svjetska zdravstvena organizacija u ožujku je objavila da je BiH sa 5.340 slučajeva oboljelih u 2014. i u prvim mjesecima 2015. nakon Kirgistana druga u dijelu svijeta koji pokriva Europski centar za cijepljenje.

Na prvi pogled može se činiti nelogičnim da je u susjednoj zemlji, gdje je cijepljenje obavezno kao i u Hrvatskoj, epidemija poprimila tako velike razmjere. No dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za tportal je objasnio da je to posljedica problema s nabavom cjepiva i provođenja cijepljenja tijekom rata.

Isto tumačenje predstavlja i BBC-jev novi dokumentarac.

'Nedavna eksplozija slučajeva ospica i rubeole nasljeđe je teške prošlosti i problematične sadašnjosti', a sada necijepljene odrasle i djecu treba hitno dovesti u klinike kako bi primili imunizaciju', ističe se u uvodu videopriloga.

Sarajevski liječnik dr. Adnan Bajraktarević u videu upozorava da neka djeca mogu umrijeti ako se ne cijepe.

'To bilo užasno za našu zemlju. Nadam se da ćemo uskoro imati i više pedijatara', rekao je Bajraktarević.

Mladi u BiH koji danas imaju dvadesetak godina rođeni su za vrijeme rata tako da mnogi od njih nisu bili cijepljeni.

Komentator u prilogu ističe da je jedan od problema koji danas otežavaju provođenje programa cijepljenja složen i neučinkovit sustav upravljanja zbog kojeg BiH zapravo nema ministarstvo zdravlja na državnoj razini. To pak zemlju čini nedovoljno spremnom za suočavanje sa situacijama kakva je nova epidemija rubeole pa lokalni stručnjaci priznaju da im treba međunarodna pomoć.

Britanski prilog ističe da se ovaj problem tiče cijele međunarodne zajednice jer su se stanovnici BiH tijekom i nakon sukoba raselili po cijeloj Europi.

'Stoga treba osigurati da sa sobom nisu ponijeli ospice. Nedavni slučajevi u Njemačkoj povezani su s BiH. Cijepljenje protiv ospica nije igra. Ta bolest u svijetu godišnje odnosi više od 100.000 života. Za zdravu budućnost djece u BiH važno je osigurati cijepljenje i ponovno uspostaviti zaštitu krda što bi bio rezultat važan za dobro cijele međunarodne zajednice', upozorava BBC.