pretjeran izlov ribe

Zaštita života u moru: Dubrovnik i Vela Luka zabranjuju pecanje na plažama

25.07.2018 u 11:40

Bionic
Reading

U Dubrovniku i Veloj Luci uskoro će biti zabranjeno pecanje na plažama. Cilj je, kako su izvijestili iz udruge Prijatelji životinja, zaštita života u Jadranskom moru, kojem prijeti izumiranje zbog pretjeranog izlova ribe, klimatskih promjena te zagađenja

Prijatelji životinja kroz kampanju Poštujmo život u moru pozvali su više od stotinu priobalnih gradova i općina da na svojim plažama postave istoimene ploče u svrhu upozorenja te edukacije mještana, domaćih i stranih turista. Grad Dubrovnik i Općina Vela Luka, kažu iz udruge, prvi su se odazvali i prihvatili kampanju pa će uskoro na njihovim plažama biti postavljene takve ploče.

Prijatelji životinja naglašavaju kako je nužno zaštititi more te strane turiste informirati o hrvatskim zakonima. Stoga pozivaju i ostale gradove i općine da se odazovu i postave edukativne ploče na svom području. Također pozivaju građane da se uključe u kampanju tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu.

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja, koje je objavljeno u online publikaciji Scientific Reports, pokazuju da su zagađenje okoliša i ribarenje imali golem utjecaj na Sredozemno more, a najveće smanjenje života u njemu, do čak 50 posto, uočeno je u zapadnom dijelu Sredozemnog mora i Jadranu.

Kampanja Poštujmo naše more, koju Prijatelji životinja provode u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, nastavit će se tijekom ljeta postavljanjem edukativnih jumbo-plakata i objavljivanjem elektroničke 'morske' kuharice.