KRŠENJE ZAKONA

Prijatelji životinja obrušili se na gradonačelnika Đurđevca zbog deva

18.11.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Iz udruge Prijatelji životinja upozoravaju da je gotovo neopaženo prošla vijest da su u Đurđevac stigle deve iz Danske kojima je namijenjena 'važna uloga u adventskim događanjima'

'Zapanjujuća je činjenica da Turistička zajednica grada Đurđevca doista planira deve najprije koristiti kako bi na njima 'kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar dojahali do jaslica u poklon malom Isusu', a potom će smisliti kako će ih iskoristiti za nove turističke atrakcije', užasnuti su u udruzi Prijatelji životinja te sarkastično dodaju da iz Đurđevca već najavljuju organizirane karavane po podravskim pustinjskim predjelima.

Udruga Prijatelji životinja, u povodu saznanja o ideji kupnje deva, apelirala je prije četiri mjeseca na gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića da razmotri takvu nelogičnu odluku. Prijatelji životinja upozorili su da će kupnja deva, osim etičke neprihvatljivosti i kršenja zakona, značiti dugoročne troškove za kupnju, transport, troškove otvaranja zoološkoga vrta, ali i cjeloživotno uzdržavanje deva, čija je prosječna životna dob između 40 i 50 godina. Osim vanjskog izgleda i imitacije pješčanog podneblja, grad Đurđevac ničime ne zadovoljava uvjete pustinjske klime, što devama ne osigurava autohtono životno podneblje.

Korištenjem deva u najavljenim predstavama tijekom adventskih događanja Đurđevac će svjesno kršiti Zakon o zaštiti životinja koji zabranjuje držanje divljih životinja te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. Stoga su Prijatelji životinja uputili prijavu veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te zatražili obrazloženje propisa koji omogućava jednom hrvatskom gradu posebna pravila u postupanju sa životinjama od ostatka Hrvatske.