bura na NA IBLEROVOM TRGU

'Pobunjenici' u SDP-u zasad bez sankcija, Bernardić i dalje predsjednik, no agoniji nije kraj

03.07.2018 u 19:07

Bionic
Reading

Nakon više od tri sata završio je sastanak SDP-ovog vrha na kojem se osim razgovora nije puno toga promijenilo u glavnoj oporbenoj stranci. Većina u Predsjedništvu zaključila je da su 'pobunjenici' prekršili Statut ali sankcija za njih neće biti. S druge strane Davor Bernardić konačno je dobio pismo kojim se traži njegova ostavka, no zasad je ne namjerava dati

'Pokušali smo nametnuti pitanje problema koja se evidentno svakog dana događaju u SDP-u, poput protuzakonitog upisivanja ljudi u stranku. Ništa to nije zanimalo članove predsjedništva, osim pitanja od kud nama pravo da tražimo raspravu i utvrđivanje onog tko je odgovoran, a odgovornost uvijek ide od glave. Rezultat je da nas nisu formalno isključili iz stranke, ali su nas petoricu (op.a Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović, Bojan Glavašević, Vedran Babić) zamolili da odemo sa sastanka, koji nije službeni nego kažu da je riječ o neformalnom sastanku dvanaestorice članova koji nisu potpisali inicijativu', kazao je Grbin novinarima nakon tri i pol sata SDP-ovog sastanka.

'Isključeni nismo, ekskomunicirani jesmo', rekao je Grbin, dok je Hajdaš Dončić dodao da 'ostaju zajedno kao tim'.

'Ako mi predsjednik stranke kaže da odem sa sjednice kako bi se sastanak nastavio, meni to nije teško učiniti. Ja nisam Ivan Pernar, ne želim da netko možda zaradi ozljedu na radu zbog mene', rekao je Grbin, dodavši kako Davor Bernardić nije htio pročitati pismo koje su mu donijeli, iako ima samo jednu stranicu.

Pismo je, kazao je Grbin, potpisalo '90-ak članova SDP-a, 23 saborska zastupnika, šest članica i članova Predsjedništva, jedan župan, jedna članica Europskog parlamenta, 27 gradonačelnika i načelnika te čitavi niz zamjenika predsjednika gradskih i općinskih organizacija'.

'Dva i pol sata se raspljavalo o našim javnim istupima, a suštinska se pitanja nisu raspljavala. Ni u jednom trenutku nikome od nas nije bio cilj odlazak iz SDP-a. Naš cilj je promjena i bolji SDP. SDP kojeg će svi doživljavati ozbiljno i dobiti potporu građana. Ovakav SDP to ne može', rekao je Grbin.

No, drugi potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, iz Bernardićeve struje, kaže da petorka nije izbačena sa sjednice nego da je ona zaključena izglasavanjem zaključaka, protiv kojih su oni bili protiv.

'Zaključili smo da su pojedini članovi Predsjedništva svojim javnim istupima postupili suprotno Statutu i načelima djelovanja. Pozivamo članove Predsjedništva i drugih stranačkih tijela te dužnosnike da se o stranačkim pitanjima raspravlja otvoreno, ali isključivo u stranci', prenio je zaključke Ostojić, kazavši da je za njih glasalo 12 članova Predsjedništva, dok je pet bilo protiv.

Hoće li se razmatrati neke sankcije, upitali su novinari. 'U životu kao i u medicini treba postaviti dijagnozu, a ona je sljedeća. Pojedini članovi predsjedništva su radili protivno statutu. No, nije bilo govora o izbacivanju iz stranke ili nekakvim sankcijama', rekao je Ostojić.

No, kako doznajemo, rasprava o stanju u stranci sigurno će se nastaviti. Oni koji su pak glasali za ovakve zaključke kažu nam da nije problem u pisanju pisma, nego što su Grbin, Hajdaš i Zmajlović u obračun preko medija. 'Zasad nema sankcija, ali ako će ustrajati i dalje na ovakav način, onda ćemo vidjeti', rekao nam je jedan član Predsjedništva.

Sankcije se, kaže, nisu povlačile kako bi se 'deeskalirala situacija'.

Bojan Glavašević, član Predsjedništva stranke, prije ulaska na sjednicu novinarima je rekao da misli kako se SDP mora ispričati građanima koji su im dali povjerenje koje ta stranka već dvije godine "troši" međusobno se svađajući.

  • +2
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX