SAMODOL UVJERAVA

'Zasad povećanje usluga Zagrebačkog holdinga ne dolazi u obzir'

16.08.2013 u 19:31

Bionic
Reading

'Smanjenje plaća za 20 posto ili otpuštanje 20 posto radnika Holdinga' jedna je od opcija koju je danas nakon sastanka s upravom Zagrebačkog holdinga predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sastanak je sazvao zbog 'alarmantne situacije u Holdingu', o kojoj je za 24 sata TV progovorio i član uprave ZG holdinga Ante Samodol

Nakon današnjeg izvanrednog sastanka gradonačelnika Bandića s upravom Zagrebačkog holdinga zaključeno je kako su kratkoročne obveze Holdinga 3,3 milijarde kuna, a potraživanja 1,1 milijardu kuna, od kojih je polovicu nemoguće naplatiti. Dakle, kao problem ostaje 2,85 milijardi kuna, koje Holding treba podmiriti kao dug. Zasada Bandić i uprava Holdinga ne otkrivaju kako riješiti situaciju, no zagrebačko gradonačelnik jasno je rekao da će jedna od mjera biti i otpuštanja.

Dramatičnu situaciju za 24 sata TV potvrdio je i član uprave Holdinga Ante Samodol, koji je kazao da u ZG holdingu nikada nije došlo do potpune integracije ni ostvarivanja originalne Bandićeve ideje.

'Holding u ovakvom obliku više ne može funkcionirati. Treba definirati što su to komunalne, a što tržišne djelatnosti. Treba napraviti Holding kao upravljačko tijelo s malom upravom, a ne da se ne zna tko, kada i zašto upravlja, tko što nabavlja itd.', kazao je Samodol.

Iako nije izrijekom potvrdio kada će doći do otpuštanja, kazao je da je to jedna od opcija.

'Troškovi plaća iznose 44 posto i teško je opstati u takvoj situaciji. Prihodi Holdinga za prvih šest mjeseci bili su 330 milijuna kuna, od čega je 150 išlo za plaće. Vrlo je teško tako funkcionirati. Ili će doći do manjih plaća ili do manje zaposlenih', kazao je Samodol.

Holding je u ovakvu situaciju doveden zbog, kazao je Samodol, 'kombinacije nebrige, neupravljanja troškovima i nepraćenja novčanih tokova'.

'Da karikiram, nezamislivo je da imate 100 milijuna kuna zaliha i ne vidite da u skladištu ZET-a imate lopate za snijeg, a da vam u Vodovodu treba ista lopata', rekao je Samodol.

Upitan hoće li mjere za spas Holdinga uključivati i povećanje cijena usluga prema građanima, Samodol je kazao da bi bilo 'ružno kada bi se išlo na teret građana'.

'Sada to ne dolazi u obzir i učinit ćemo sve da se situacija u Holdingu riješi bez povećanja cijena usluga', kazao je Samodol.

280548,280498,280453,280367