POJAVILA SE TRIHINELOZA

Zaražene kobasice prodavane na tržnici

04.01.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Četvero oboljelih od trihineloze, od kojih je jedna osoba poprimila teže oblike ove zarazne bolesti, epilog je kolinja u Bijelom Brdu, organiziranog krajem prosinca

No, sumnja se da je broj onih koji su konzumirali meso i veći, to više što je zaraženo obrađeno meso vlasnica domaćinstva M. B. prodavala i na tržnicama.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrdio je oboljenje kod jedne osobe, a prema riječima dr. Karla Kožula, voditelja Službe za epidemiologiju osječkog Zavoda za javno zdravstvo, ostali kod kojih se pojavio blaži oblik dobili su lijek, nakon čega je Zavod o svemu obavijestio osječku Veterinarsku stanicu.

Od Saše Flaudera, direktora Veterinarske stanice, Glas Slavonije doznaje kako je obavljeno uzorkovanje mesa, te je utvrđeno da je sporni uzorak pozitivan na trihinelu, štoviše ekstremno gustu invaziju te bakterije.


Prije kolinja vlasnica domaćinstva uzorak nije odnijela ovlaštenom veterinaru, nego je meso, navodno, pregledao lokalni veterinar. On to negira, iako je M. B. ustvrdila kako je upravo njemu odnijela meso na analizu i prodavala ga tek nakon dobivenih negativnih nalaza na trinihelu. Kobasice sa zaraženim mesom nađene su u Trpinji, a slučaj je preuzela veterinarska inspekcija.

Kožula kaže kako je sporno meso spaljeno u kafileriji, no koliko je točno osoba konzumiralo kobasice i ostale prerađevine, nažalost, nije poznato. Za sada ni jedna osoba nije zatražila pomoć u Klinici za zarazne bolesti osječkoga KBC-a.

Voditeljica Klinike dr. Ljiljana Perić, kaže kako je moguće da je lijek kojeg su primile oboljele osobe izliječio crijevnu, te spriječio tkivnu fazu oboljenja. Zbog blage kliničke slike bolesti, navodi dr. Perić, hospitalizacija kod zaraze trihinelom nije nužna.