PRIJETNJE HAPŠENJEM

'Zaratile' Kina i Španjolska zbog Tibeta

20.11.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Kina je odbacila mogućnost da u skladu s odlukom španjolskog suda bivši kineski predsjednik Jiang Zemin i bivši premijer Li Peng budu uhićeni ako otputuju u inozemstvo zbog optužbi da su počinili genocid na Tibetu i nazvala je apsurdnom

Dvije skupine koje se zalažu za samoupravu Tibeta i svećenik sa španjolskim državljanstvom sudu su iznijeli optužbe protiv kineskih čelnika 2006. po španjolskom zakonu koji dopušta suđenje osumnjičenima za kršenje ljudskih prava u inozemstvu kada je među žrtvama španjolski državljanin.

Dva bivše kineska čelnika i tri druga visoka dužnosnika koji su 80-ih i 90-ih bili članovi kineske vlade, optuženi su za kršenja ljudskih prava na Tibetu.

Postrojbe komunističke Kine su 1950. zauzele Tibet, a Kina tvrdi da je 'mirno oslobodila' to područje koje je, kažu, bilo pogođeno siromaštvom, iskorištavanjem i gospodarskom stagnacijom. Budistički vođa Tibeta Dalaj Lama pobjegao je u Indiju 1959. nakon neuspjela ustanka protiv kineske vlasti.

Iako nije vjerojatno da će bivši kineski čelnici završiti pred španjolskim sudom, slučaj podsjeća na uhićenje bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta u Londonu 1998. po nalogu bivšeg španjolskog suca Baltasara Garzona.

Prošlog je mjeseca španjolski sud podigao optužnicu protiv bivšeg kineskog predsjednika Hua Jintaoa zbog navodnog genocida na Tibetu, a kineska je vlada to nazvala uplitanjem u unutarnje poslove Kine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je na redovitom brifingu za novinare da je Peking 'zatražio objašnjenje od Španjolske' o toj posljednjoj sudskoj odluci.


Odluka španjolskog suda od utorka vodit će k podizanju uhidbenog naloga, a kineski dužnosnici mogli bi biti uhićeni ako doputuju u Španjolsku ili druge zemlje koje priznaju španjolske uhidbene naloge.

Ako je to izvješće točno, rekao je glasnogovornik, Kina izražava 'snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje' skupinama u Španjolskoj koje zagovaraju samoupravu Tibeta zbog 'opetovane manipulacije tim pitanjem'.

Zhu Weiqun, čelnik odbora za etnička i vjerska pitanja najvišeg savjetodavnog tijela kineskog parlamenta, rekao je da je taj slučaj apsurdan, prenijeli su mediji u utorak prije nego što je španjolski sud donio odluku.

'Ako sud neke zemlje preuzme taj slučaj, sam će sebi nanijeti ogromnu sramotu', kazao je Zhu. 'Samo naprijed ako se usudite.'