BIRA SE KREMALJSKI VLADAR

Zaprimljeno 2500 žalbi na izbore u Rusiji

04.03.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Na predsjedničke izbore u Rusiji izašlo je preko 50 posto građana Ruske Federacije. Konačni odaziv bi mogao biti prilično velik, no i ovog puta množe se tisuće žalbi i dojava o izbornim prevarama i nepravilnostima iz cijele zemlje

Uz glavnog favorita, aktualnog premijera Vladimira Putina, natječu se komunist Gennadij Zjuganov, socijalist Sergej Mironov, ulranacionalist Vladimir Žirinovski i tajkun liberal Mihail Prohorov. Ankete su predviđale pobjedu Putina u prvom krugu.

Stižu prvi izvještaji o kršenjima izbornog zakona. TV voditeljica Ksenija Sobčak, članica grupe mobilnih promatrača-aktivista koja kruži Moskvom, izjavila je kako su metode prevare u principu slične kao i na prosinačkim parlamentarnim izborima koji su bili toliko skandalozni da su u više navrata izveli desetke pa i stotine tisuća ljudi na ulice.

Sobčak je za Kommersant objasnila da u ruskoj metropoli glasaju radnici iz Podmoskovlja čije su ih kompanije dovele u metropolu na ilegalno glasovanje. No ovog puta je na biralištima u Moskvi, a vjerojatno i u drugim gradovima, mnogo više promatrača – rezultat probuđene građanske svijesti nakon prosinačkih afera.

'Na našem izbornom punktu ima nas osam promatrača - što stranačkih, što nestranačkih. Kao prvo, članovi komisije na našem izbornom punktu uopće ne znaju zakone. Osim što sumnjamo da su na našem mjestu nepropisno glasali građani koji su to već učinili drugdje, naši podaci kažu da je na ovom mjestu glasalo oko1800 ljudi, dok komisija izjavljuje da ih je bilo 2000, pa sada pokušavamo utvrditi o čemu se radi', izjavila je telefonom za T-Portal jedna nestranačka promatračica  iz Moskve.

Golos, nevladina organizacija za monitoring izbora, dosad je zaprimila skoro 2500 dojava o kršenjima izbornog zakona. Od toga je 800 stiglo iz Moskve i okolne Moskovske oblasti, gdje su aktivnosti promatrača najintenzivnije. U Centralnoj izbornoj komisji, čiju smjenu su tražili prosvjednici, tvrde da su zaprimili svega 86 žalbi.

Vladimir Putin glasovao je na biralištu Ruske akademije znanosti u Moskvi. Glasički listić ubacio je u društvu supruge Ljudmile, koja se posljednjih godina tajanstveno povukla iz javnosti. Na istom mjestu bile su i golišave ukrajinske aktivistice iz grupe Femen s natpisima 'Kradem za Putina' i 'Kremaljski štakori', a policija ih je uhitila uz blaži fizički incident.

Od ostalih incidenata Lenta spominje još samo uhićenje dvojice predizbornih agitatora koji su kršili predizbornu šutnju.