SEGREGACIJA U IZRAELU

Zapaljena dva autobusa za palestinske radnike

05.03.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Dva autobusa koja se koriste na novim izraelskim linijama rezerviranima za palestinske radnike 'čini se da su zapaljena' u arapsko-izraelskom selu Kfar Qassem, na sjeveru Izraela, u noći s ponedjeljka na utorak, objavila je policija

'Dva su autobusa čini se zapaljena, ali istražujemo sve tragove', kazala je glasnogovornica policije Luba Samri, ističući da je otvorena istraga te da nije uhićen nijedan sumnjivac.

Vozila su zapaljena u znak prosvjeda protiv uvođenja tih odvojenih linija, prema policijskim izvorima koje citira vojni radio.

Izrael je u ponedjeljak pokrenuo autobusnu službu namijenjenu palestinskim radnicima, izazvavši optužbe o 'segregaciji' u prometu.

Pokretanje linija koje bi povezivale prolaz Eyal, blizu Qalqiliye, na sjeveru Zapadne obale, s anglomeracijom Tel Aviva, nastavak je prosvjeda naseljenika nezadovoljnih što moraju dijeli prometna sredstva s Palestincima, navodeći kao razlog opasnost od napada.

Izraelsko ministarstvo prometa odgovorilo je na optužbe o segregaciji ustvrdivši na su nove autobusne linije namijenjene 'zamjeni piratskih operatera koji prevoze radnike po pretjeranim cijenama'.