sve dimenzije agresije

Zapadni Balkan: Mogući su hibridni napadi, ključna je uloga Srbije

01.03.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Ruska agresija na Ukrajinu i promijenjena sigurnosna situacija u svijetu na područje Balkana reflektirat će se – barem u ovoj fazi jer se situacija brzo mijenja – u dvije dimenzije, piše u utorak Večernji list

Ključna je uloga Srbije te će je ova situacija istjerati na čistac s jasnim pozicioniranjem kome će se prikloniti – Rusiji ili Zapadu – jer mjesta za neutralnost više nema, a druga je dimenzija neka vrsta hibridnog ratovanja na tom teritoriju, bilo da se kao oružje koriste izbjeglice, dezinformacije ili kibernetički prostor.

U smislu sigurnosti situaciju usložnjava činjenica da su tri države te regije članice NATO-a, što djeluje i kao stabilizator, ali se pokazuje i kao potencijalni cilj neke vrste napada – barem zasad ne onog klasičnog. U ovom trenu nema informacija da je sigurnost ugrožena ili da je prostor destabiliziran, no uvijek postoji mogućnost prelijevanja sukoba.

Srbija je u potpunom fokusu. Svi čekaju hoće li Beograd konačno odlučiti na koju stolicu sjesti jer su te stolice sada toliko razmaknute da više ne može sjediti na obje i mora birati. Sada će uvelike doći do izražaja to hoće li Srbija biti spremna pridruživati se ne samo političkim stavovima, izjavama i glasanju Europske unije u međunarodnim forumima nego koji će biti njen odnos prema sankcijama protiv Rusije – hoće li se uključiti u njih, u kojoj mjeri ili neće. Za sada se odlučila ne pridruživati Zapadu u tom pogledu.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

'Sada se otvara cijeli niz situacija u kojima će se Srbija morati izabrati ili jedno ili drugo, tu više prostora za neutralnost nema. Njezin je izbor binaran – ili si jedno ili drugo. To je pitanje koje je strukturno i u osnovi koliko god je Srbiji teško donijeti tu odluku, ono je u smislu algoritma jednostavno – ili si za nas ili za njih', kaže dobar poznavatelj geopolitičkih pitanja, pišu novinari Večernjeg lista Sandra Veljković i Branimir Bradarić.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV