snažna inicijativa

Morawiecki s Von der Leyen o ubrzanom prijemu Ukrajine u EU

01.03.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sastat će se u utorak u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi s njom razgovarao o ubrzanom približavanju Ukrajine Europskoj uniji

"Danas popodne premijer Morawiecki sastaje se s predsjednicom Europske komisije Von der Leyen", napisao je na Twitteru glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller. "Tema će biti potpora Ukrajini u kontekstu članstva u EU". Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je rekao da je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU.

Zelenskij je zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga. Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, po otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Za primanje Ukrajine u Europsku uniju potrebna je suglasnost svih država članica, a neke od njih o tome imaju različita stajališta, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV