PRIJATELJI U AKCIJI

Zaokret u karijeri Ive Josipovića: Doznajemo sve o privatnom biznisu bivšeg predsjednika

12.03.2018 u 13:06

Bionic
Reading

Nešto više od dvije godine otkako je otišao s Pantovčaka bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović bacio se u privatni biznis. Početkom veljače s poznatim hrvatskim arhitektom Ottom Barićem mlađim osnovao je tvrtku Porta Adriatica d.o.o. Barića i Josipovića veže prijateljstvo, ali i želja da dovedu strane investitore u Hrvatsku

Josipović nam nerado govori o novom angažmanu. Riječ je, otkriva, o tvrtki koja se bavi poslovnim savjetovanjem stranih investitora. Na pitanje je li njegova bivša funkcija presudna za ovakav angažman, Josipović, koji se nakon predsjedničke funkcije vratio na Pravni fakultet, kaže: 'Pa ja sam i nekakav pravnik.'

Podsjeća kako se i prije politike bavio biznisom - bio je predsjednik Nadzornog odbora Štedionice Zlatica te zamjenik predsjednika NO-a Gaj grupe.

Josipović nije želio otkriti stoji li iza osnivanja tvrtke i konkretni projekt za koji ovaj dvojac traži investitora. 'Nije to još za priču', dodaje. 'Možda iz Katara?', inzistiramo s obzirom na to da Barić niz godina posluje u toj zemlji. 'Radimo u cijelom svijetu. A možda i ima veze s tim dijelom svijeta o kojem govorite', zagonetan je Josipović.

S druge strane, njegov poslovni partner Otto Barić mlađi, uspješni hrvatski arhitekt i sin poznatog nogometnog trenera Otta Barića, bio je nešto rječitiji. 'Josipovića znam dug niz godina, ista smo generacija pa smo smatrali da postoji mogućnost poslovne suradnje', kazao je Barić za tportal.

Njih dvojica trebali bi pomoći stranim investitorima da potroše novac na projekte u Hrvatskoj, Barić na svom području, a Josipović kao pravnik.

Na pitanje nije li u Josipovićevu slučaju ipak presudna činjenica da je bio predsjednik RH, a ne pravnička karijera, s obzirom da na tržištu postoje tisuće pravnika, no samo jedan od njih je i bivši predsjednik, Barić kaže kako njegov poslovni partner više nije politički izložena osoba.

'Kod njega je primarno to da je on veliki intelektualac i stručnjak te će naša suradnja investitorima dati sigurnost da će biti savjetovani na najbolji mogući način', pojašnjava Barić.

A Katar? 'Da, nije tajna to da imam kontakte u Kataru', kaže Barić, a 2012. bio je u velikom gospodarskom izaslanstvu Ive Josipovića i tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u tu zemlju. Od velikih priča nije se izrodilo ništa osim jednog projekta – i to Barićeva. On je projektirao rukometnu arenu u Dohi za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015., vrijednu 150 milijuna eura.

  • +8
Ivo Josipović Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Kaže da mnogi projekti tada nisu realizirani jer je posjet prošao u znaku teške prometne nesreće koju je uzrokovao Radimir Čačić, u kojoj su poginule dvije osobe.

Barić je bio i u izaslanstvu aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a ona je vodila gospodarsku svitu u Katar prije godinu dana. 'Taj posjet bio je još kvalitetniji. Moj dojam je da postoji velika želja katarske strane za suradnjom', dodaje Barić.

Ne krije to da Katarce vidi kao investitore u najviši neboder u Hrvatskoj koji niče u Splitu, o čemu je tportal nedavno pisao, iza kojeg također stoji on. 'Westgate Split dobio je dozvolu koja bi trebala ovih dana postati pravomoćna i to će postati najviša građevina kod nas, a samim time postaje interesantna za investitora', mašta Barić i poručuje da je i najviša zgrada u Velikoj Britaniji u vlasništvu katarskog investicijskog fonda.

  • +9
Westgate u Splitu Izvor: Promo fotografije / Autor: Tonči Lučin