VICEPREMIJER RUSIJE ZA TPORTAL

'Zanimaju nas vaša nafta i geološka istraživanja'

28.01.2014 u 16:13

Bionic
Reading

U Zagrebu danas boravi potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič kao novi ambasador Sportskih igara mladih. Prije susreta s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, istaknuti član režima Vladimira Putina odvojio je vremena za kratak razgovor s tportalom

Dvorkovič je visokoobrazovani ekonomist, dugogodišnji savjetnik, utjecajan analitičar i jedan od autora programa razvoja ruske ekonomije u 21. stoljeću.

'Postoji red tradicionalnih pitanja koja se tiču suradnje Hrvatske i Rusije u energetskoj sferi. Našim kompanijama zanimljivi su neki projekti od koje bi koristi mogli imati i naši hrvatski prijatelji. Riječ je o geološkim istraživanjima, zatim preradi nafte. Idućih mjeseci naše kompanije vodit će vanjskotrgovinske pregovore u tim sferama. No, naravno, htjeli bismo vidjeti da za to postoji opće odobravanje u Vladi RH. Produktivan rad na tom polju tek je započet', kazao nam je Dvorkovič, koji je u Zagreb zapravo stigao u - na prvi pogled - nevjerojatnom aranžmanu.

Naime, prihvatio je biti ovogodišnji ambasador Sportskih igara mladih, lokalne dječje smotre amaterskog sporta koja iz godine u godinu fenomenalno raste te se počinje širiti i na susjedne zemlje. Organizator igara Zdravko Marić uspijeva privoljeti velika imena svjetskog sporta i politike da, barem kroz neku izjavu, postanu 'veliki prijatelji' Igara. Dvorkovič je posebno zanimljiv slučaj. Navodno je do njega, odnosno do Kremlja i Bijelog doma Marić dopro preko Valerija Gergijeva, velikog dirigenta koji često boravi u Hrvatskoj i ima ovdje prijatelje.

No naravno da potpredsjednik vlade Ruske Federacije neće za radnog vremena putovati u istočnoeuropsku državicu isključivo iz altruističnih poriva da podrži lokalni razvoj amaterskog sporta.

'Pored energetike, postoji i pitanje pravne baze u našim odnosima sada, kada je Hrvatska stupila u Europsku uniju. Važna je tema za razgovor s Vladinim čelnicima i razvoj turizma i humanitarne razmjene. Stupanjem Hrvatske u EU zakomplicirali su se vizni odnosi', kazao je Dvorkovič. Prošlog ljeta broj ruskih turista pao je, po nekim izračunima, za gotovo 40 posto, a bilo je i mnogo pritužbi na nepripremljenost hrvatskih službi u Rusiji koje su trebale organizirati brzu izradu viza. Pitali smo Dvorkoviča ima li Rusija prijedlog za poboljšanje stanja.

'Postoji dobro iskustvo s Italijom, na primjer. Vize za tu zemlju Rusima se izdaju vrlo brzo i bez problema. Mislim da Hrvatska treba izučiti primjer Italije i uvesti njezinu praksu', rekao je Dvorkovič nakon promotivne brze partije šaha s talentiranim domaćim mališanom.

Kad ne ide politikom, možda prođe sportom – tako se to doima sa strane dok, sad već godinama promatramo mahom bezuspješne pokušaje ruskih čelnika da za svoje bogate strateške investicije zainteresiraju hrvatske političare. Poznato je da su mnogi energetski projekti dosad propali bez jasnih obrazloženja službenog Zagreba. Najočitiji je primjer činjenica da je Hrvatska jedina zemlja regije koja nije ušla u projekt plinovoda Južni tok, a da je bila pozivana, i to nekoliko puta.

I za kraj, zanimljiv paradoks. Potpredsjednik vlade jedne od svjetskih sila odvojio je vremena za kratak, suvisao razgovor s predstavnicima javnosti. Poznato je da ruski čelnici vrlo rijetko improviziraju i daju izjave bez prethodnog dogovora - često se i pitanja traže unaprijed. No Dvorkovič je to učinio i pritom dao odgovornu, kulturnu državničku izjavu.

Kada smo sličnu stvar pokušali dobiti par metara dalje kod hrvatskog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, čovjek je potapšao potpisnika teksta po ramenu i rekao 'da žuri na bilateralni sastanak s Dvorkovičem'. Na zamolbu da ipak kaže koju rečenicu o temama koje će pretresti s jednim od istaknutijih suradnika Vladimira Putina, Vrdoljak je, valjda u pokušaju da bude šeret, odgovorio sljedeće: 'Pričat ćemo, što drugo, moramo popričati… Došao nam je čovjek u posjet' – i produžio niz hodnik.

Možda je to razlika između ozbiljnih država i onih 'šeretskih'. Arkadij Dvorkovič shvaća tko je – on je ruski vicepremijer. Za hrvatskog ministra – i to baš onog koji bi nas, kao, trebao izvući iz ozbiljne gospodarske krize - nakon ovakvog iskustva ni uz najbolju volju ne možemo zaključiti da shvaća tko je.