PITALI SMO METEOROLOGE

Zanima vas kakva je jesen pred nama? Sve dosadašnje prognoze su pale u vodu iz jednog razloga

Dunja Mazzoco Drvar

Dunja Mazzoco Drvar

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Jesen nam je kalendarski, ali i doslovno stigla preko noći. Velika promjena vremena i pad temperature bacili su nas iz ljeta u godišnje doba u kojem meteorolozi uobičajeno bilježe najveće padove temperature zraka. No kakva je jesen pred nama? To je već pitanje na koje nema pouzdanog odgovora. Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a, kaže za tportal da su uragani koji su nedavno protutnjali atmosferom u vodu bacili sve dosadašnje sezonske prognoze

Slijedom drastične promjene vremena, krenuli smo u potragu za sezonskom prognozom za jesen. No to je za sada teško izvedivo. Iako se prognoze za jesen rade već u kolovozu, serija uragana poput Florence koji je pogodio Istočnu obalu SAD-a ili pak tajfuna Mangkuta, koji je opustošio Filipine i južnu obalu Kine, pomrsili su prognostička predviđanja.

'S obzirom na ove uragane, atmosfera se 'nepristojno' ponaša. To zna biti slučaj ako se pojavi više uragana, pa atmosfera postaje teška za prognoziranje', pojašnjava za tportal Mazzocco Drvar.

<<<Tek nam predstoje superoluje kakve čovječanstvo dosad nije upoznalo

Ona je sezonsku prognozu za jesen radila u kolovozu, no s obzirom na nove momente, kaže da se ni za što ne možemo čvrsto uhvatiti.

'Ako razmišljamo o duljim periodima, ne bih govorila s prevelikom sigurnošću, no prognoza je bila da će jesen biti toplija i kišnija od uobičajenih', zaključuje za tportal.

Da nam nakon rekordno vrućeg ljeta stiže od prosjeka toplija, no oborinama bogata jesen, početkom rujna prognozirao je i HRT-ov prognostičar Zoran Vakula.

  • +3

Kiša na Korčuli

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, no podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja', pisao je.

  • +8
  • +5

Danas nikamo bez kišobrana

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

I Vakula upozorava kako prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače. 'Sjetimo se samo hladnoće iz ožujka i posebice veljače, prije kojih su dugoročne prognoze davale povećanu vjerojatnost iznadprosječne topline. No za ljeto su se pokazale jako dobre, posebice za temperaturu', podsjeća Vakula.

Američki Accuweather tako je u kolovozu objavio sezonsku prognozu za jesen, prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada. Jesen bi po njima trebala također biti toplija od prosjeka, s obilnim oborinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!