podaci DZS-a

Zalihe industrijskih proizvoda u lipnju pale 3 posto na mjesečnoj razini

04.08.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u lipnju tri posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su povećane zalihe energije, za 5,3 posto i zalihe kapitalnih proizvoda, za 0,6 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 7,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za četiri posto, a intermedijarnih proizvoda za 3,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe intermedijarnih proizvoda porasle za 8,8 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto.

Zalihe energije su istodobno smanjene za 19 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,6 posto, a kapitalnih proizvoda za 1,6 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji pale za 3,1 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 1,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,4 posto.