'HVALA BOGU NA SUCIMA'

Žalba nije stigla, kapetan Dragan oslobođen

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.09.2009 16:17
  • Objavljeno 04.09.2009 u 12:30
kapetan Dragan Vasiljković

kapetan Dragan Vasiljković

Izvor: Reuters / Autor: re

Bivši zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi Dragan Vasiljković, poznat kao 'Kapetan Dragan' u petak je oslobođen iz pritvora u Sydneyu nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj, javljaju strani mediji

ZAGREB - Vasiljković (54), australski državljanin poznat i kao Daniel Snneden, organizirao je paravojne srpske postrojbe tijekom rata u Hrvatskoj.

"Ostatak svog života posvetit ću tome da niti jedan drugi Australac ne bude izložen takvom kršenju vlastitih prava u pravnom postupku kao što sam to bio ja", kazao je Vasiljković, te dodao: "Hvala bogu da još uvijek postoje pošteni suci a njihova me jednoglasna odluka oslobodila", prenosi agencija dpa.

Australski savezni sud usvojio je u srijedu žalbu "kapetana Dragana", na odluku o izručenju Hrvatskoj, te do petka odgodio njegovo puštanje iz pritvora kako bi omogućio Hrvatskoj da razmotri hoće li se žaliti na tu odluku australskom visokom sudu.

Ministarstvo pravosuđa je poslalo u Australiju argumente protiv Vasiljkovića

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je kasno sinoć proslijedilo australskom Državnom odvjetništvu, koje prema australskim zakonima zastupa Republiku Hrvatsku u ekstradikcijskom postupku, argumente protiv puštanja Dragana Vasiljkovića iz pritvora te pismo ministra Šimonovića državnom odvjetniku Australije Robertu McClellandu u kojem upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega. Argumente je pripremila interresorska radna skupina, navodi se u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa i dodaje da bez obzira na poduzeto, Državno odvjetništvo Australije nije uložilo žalbu na puštanje Vasiljkovića iz pritvora. Ipak, hrvatskom veleposlaniku u Australiji Vicenciju Biuku koji je zatražio hitni prijem u Državno odvjetništvo, priopćeno je da se Državno odvjetništvo namjerava žaliti Vrhovnom sudu Australije protiv odluke o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj. Dogovoreno je da međuresorska skupina dostavi Državnom odvjetništvu Australije dodatne argumente kojima bi se potkrijepila žalba, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Prema hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatska je putem hrvatskog veleposlanstva u Australiji državnom tužiteljstvu dostavila sve materijale potrebne za žalbu protiv odluke o puštanju Dragana Vasiljkovića.

Kako u petak piše australski list Herald Sun, "savezni sud do trenutka odluke o puštanju Vasiljkovića iz pritvora nije primio nikakvu obavijest o hrvatskoj žalbi".

Suci su u srijedu zaključili da Vasiljković utemeljeno vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja.

Suci Geoffrey Flick, Neil McKerracher i Annabelle Bennett usvojili su njegovu žalbu rekavši da je Vasiljković pokazao da je utemeljeno vjerovanje da bi on mogao biti kažnjen ili zatvoren "zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja".

Osim toga, sudsko vijeće Saveznog suda presudilo je u Vasiljkovićevu korist zaključivši kako postoji "bitna ili realna šansa za pristranost" na njegovu štetu pred hrvatskim pravosuđem ako bude izručen Hrvatskoj.

"Bez obzira na to koliko bi mogli biti ozbiljni navodi zemlje koja traži njegovo izručenje, svaka osoba čije izručenje se traži ima pravo na pažljivu primjenu zakona prema činjenicama", piše Associated Press.

"Kapetan Dragan" uhićen je u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u pritvoru. Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a kao dijete se s roditeljima preselio u Australiju, odakle se 1991. vratio u Srbiju, kao paravojni zapovjednik. Ima dvojno srbijansko i australsko državljanstvo.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojba za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Australski savezni sud u veljači je odbio Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju.

Međunarodni sud za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) smatra da je "kapetan Dragan" bio jedan od sudionika "zajedničkog kriminalnog pothvata", ali ICTY protiv njega nije podigao optužnicu. Hrvatskoj još preostaje jedino mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Australije. Ako i taj sud odbije zahtjeve Hrvatske onda je to definitivno kraj i na tu odluku nema više žalbi. Ipak hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović je izjavio da kapetan Dragan sigurno neće mirno živjeti i ako ga australski sud odbije izručiti jer će naša zemlja u tom slučaju tražiti od Australije da mu onda ona sudi za ratne zločine. Također odluka australskog suda ga ne amnestira od počinjenih zločina te nalog za njegovo uhićenje je još uvijek važeći u svim zemljama člancama Interpola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi