potpisan sporazum

Zagrebačka, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija dogovorili suradnju na zajedničkim projektima

26.02.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Interes za zajednički razvojni put iskazale su potpisivanjem pisma namjere Zagrebačka, Karlovačka i Sisačko moslavačka županija te traju pripreme za potpisivanje razvojnog sporazuma i izrade desetak projekata pojedinačne vrijednosti od 50 milijuna eura na više, priopćeno je iz Karlovačke županije

Na sastanku održanim sinoć u Karlovcu troje župana i tri čelnika županijskih razvojnih agencija s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije konstatirali su da im Zakon o regionalnom razvoju omogućuje da strateške ciljeve brže realiziraju kroz zajednička područja suradnje, financiranjem zajedničkih projekata sredstvima iz europskih i nacionalnih izvora.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak dogovoreno potpisivanje razvojnog sporazuma nazvala je “alatom za ostvarivanje strateškog razvoja”, a jedan od preduvjeta je da se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabere 10-ak strateških projekata pojedinačne vrijednosti 50 milijuna eura na više, koji će trebati potporu više ministarstava i jamčiti razvoj županija.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je punu potporu naporima da se potpiše Razvojni sporazum između triju županija, jer to omogućava ravnomjerni regionalni razvoj, a omogućit će širu potporu Vlade i resornih ministarstava pojedinim projektima.

Županica Martina Furdek Hajdin i župani Ivo Žinić i Stjepan Kožić suglasili su se da su problemi u trima županijama veoma slični, od poplava do loše demografske slike i slabo naseljenih ruralnih područja, koja teško mogu konkurirati razvijenim europskim regijama.

Žinić smatra da bi razvoju pridonijeli i projekti prometne infrastrukture, vjerskog, zdravstvenog i kongresnog turizma, a Kožić da je prioritet žurno saniranje šteta od potresa jer bi se time spriječilo iseljavanje. Po Kožiću jedan od prioritetnih projekata trebao bi biti širokopojasni internet.

Furdek Hajdin moguću suradnju vidi i u razvoju poljoprivrede i turizma.

„O nama samima ovisi kako ćemo pozicionirati razvoj naših županija, te pomoću europskog novca pridonijeti ostvarenju ciljeva postavljenima u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030. Na tom putu, od iznimne važnosti je potpora Vlade RH i resornih ministarstava“, rekla je među ostalim županica Martina Furdek Hajdin.

O svim koracima, od pisma namjere koje su župani potpisali jučer, suglasili su se i čelnici razvojnih agencija triju županija Krunoslav Kralj, Mario Čelan i Stipo Velić koji trebaju osmisliti zajedničke projekte i u konačnici ih i realizirati.