BANDIĆ U AKCIJI

'Zagrepčani nikada više neće imati veći račun, mogu imati samo manji'

29.12.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je u četvrtak da će Grad Zagreb donijeti plan za gospodarenje otpadom nakon što taj plan bude donosen na državnoj razini.

'Očekujem do konca godine, a ako ne, onda u siječnju plan za gospodarenje otpadom Hrvatske, te nakon toga donosimo plan za gospodarenje otpadom Zagreba', izjavio je Bandić nakon što je prisustvovao predstavljanju prvih hrvatskih božićnih jaslica u crkvi sv. Blaža.

Poručio je da je Grad Zagreb jedini sanirao deponij na Jakuševcu najmodernijom tehnologijom i jedini u Hrvatskoj napravio pročistač otpadnih voda te da će prvi u Hrvatskoj napraviti plan za gospodarenje otpadom s centrom za gospodarenje otpadom, reciklažom i energanom.

'To ćemo napraviti, ali ne možemo napraviti prije nego se donese plan na državnoj razini', kazao je, dodavši da se to može riješiti jedino u partnerstvu s državom.

Na novinarski upit je li istina da se odustaje od spalionice u Zagrebu, Bandić je odgovorio da će to biti stvar konsenzusa budući da će nakon uspostave centra za gospodarenje otpadom mehaničko biološkom obradom biti iskorišteno 80 posto tvari iz otpada. 'Što ćemo napraviti s onih 20 posto to je stvar konsenzusa struke, javnosti i resornog ministarstva. Kada izdvojimo 80 posto otpada riješili smo 80 posto stvari', kazao je Bandić, poručivši građanima da u svojim kućama nabave kante za razvrstavanje otpada.

'Što se prije ekološki osvijestimo imat ćemo manje račune', kazao je Bandić, poručivši građanima da im računi ubuduće samo mogu biti još niži. 'Zagrepčani nikada više neće imati veći račun, mogu imati samo manji', istaknuo je i dodao da se odvoz već naplaćuje po volumenu.