NAJBOLJI FAKULTETI

Zagrebačko Sveučilište lošije od ljubljanskog, bolje od beogradskog

23.07.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Centar za rangiranje sveučilišta u svijetu (CWUR) proglasio je osam američkih i dva britanska najboljim na svijetu. Sveučilište u Zagrebu nalazi se na 551. mjestu, ispred nas je ljubljansko koje je zauzelo 504. mjesto, dok se beogradsko nalazi na 726. mjestu objavljene liste

Prema najnovijim istraživanjima o kvaliteti i uvjetimaobrazovanja tisuću svjetskih sveučilišta koje je za 2015. godinu proveo Centar zarangiranje sveučilišta u svijetu (CWUR), najprestižnije sveučilište je američkiHarvard, dok Sveučilište u Zagrebu zauzima 551. mjesto.

Od našeg sveučilišta u regiji je jedino boljeljubljansko sveučilište koje zauzima 504. mjesto, dok se beogradsko nalazi tekna 726. mjestu objavljene liste. Valja napomenuti kako su na prestižnoj listi međuprvih deset u svijetu, pored najbolje rangiranog Harvarda,  njih čak sedam iz SAD-a (Stanford, MassachusettsInstitute of Technology, Columbia, Berkeley, University of Chicago, Princetoni  Cornell) te dva britanska, Cambridge iOxford. Ukoliko izuzmemo dva poslovično visoko rangirana britanska sveučilišta,ponajbolje europsko sveučilište prema listi objavljenoj na cwur.org jest  švicarski Federalni institut za tehnologiju sasjedištem u Zürichu.

Presudni kriteriji za odabir najboljih sveučilišta sukvaliteta obrazovanja i obuke studenata, prestiž i ugled osoblja te kvalitetaznanstvenih istraživanja, a prilikom ocjenjivanja Centra za rangiranje sveučilištau svijetu ravna se putem indikatora koji uključuju kvalitetu obrazovanja,kvalitetu nastavnika, broj objavljenih znanstvenih radova, broj prijavljenihpatenata, razinu zaposlenosti diplomanata, utjecaj, citiranost i konačno ugledu svijetu.