Djeca i koronavirus

Zagrebački vrtići provode anketu hoće li ih mališani pohađati kada se otvore. Međutim, na jedno pitanje nema odgovora

28.04.2020 u 21:10

Bionic
Reading

Nakon roditelja čija djeca pohađaju zagrebačke škole i roditelji djece koja idu u zagrebačke vrtiće dobili su anketu koju po naputku Gradskog ureda za obrazovanje isti provode o tome hoće li djeca pohađati vrtiće ili ne

U dopisu upućenom na adrese roditelja navodi se da će roditelji i dalje biti dužni svaki dolazak djeteta u vrtić najaviti telefonski, a u preeliminarnoj anketi od roditelja se traži da se izjasne hoće li njihovi mališan(i) ići u vrtić u periodu od 11. 5. do 22. 5. 2020. godine.

'Ukoliko imate stvarnu potrebu za dovođenjem vašeg djeteta/djece u vrtić, molimo vas da se izjasnite sa DA ili NE te da pri tome uzmete u obzir sve rizike i ograničenja koja će objektivno postojati u ovoj, za sve nas teškoj, rizičnoj i još uvijek neizvjesnoj situaciji.

O svim mjerama koje će se propisati od strane Nacionalnog civilnog stožera, a kojih ćemo se trebati pridržavati, obavijestit ćemo vas po primitku istih.

Cilj nam je da dječji vrtić ostane sigurno okruženje za djecu, a radnicima omogućen rad u sigurnim uvjetima poštujući pritom medicinske, epidemiološke, ali i pedagoške zahtjeve', navodi se dopisu uz dodatak da roditelji odgovore pošalju do srijede.

Koje će sve mjere propisati epidemiolozi za vrtiće još nije poznato, zna se tek da će se objaviti u četvrtak. Dio njih otkrio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazavši za Dnevnik.hr da je preporuka da u vrtić ne idu djeca s kroničnim bolestima kao ni ona čiji jedan roditelj radi od doma.

'Da je vrtić slobodan od koronavirusa to nijedan epidemiolog na svijetu neće potpisati, ali je taj rizik mali. Jasno je da djeca ne mogu držati distancu. Podaci govore da djeca teže oboljevaju i da lakše prebole bolest', kazao je Capak.

Naveo je da su mjere dali Ministarstvu znanosti i obrazovanja na proučavanje i usaglašavanje.

'Za djecu se ne preporuča nošenje maski posebno kod kronično bolesne djece i kod onih mlađih od dvije godine jer mogu biti uzrok gušenja', naveo je Capak.

Ono što je iz dopisa roditeljima jasno da je sva odgovornost svaljena na njih, 'uzmite u obzir sve rizike', od kojih su mnogi prisiljeni dovesti dijete u vrtić ili poslati u školu.

Neki roditelji zbog prirode posla nemaju mogućnost rada od doma, neki pak nemaju baka servis, treći ne mogu raditi u smjenama, za četvrte poslodavci nemaju sluha, petima su djeca jasličari i s njima je nemoguće raditi od kuće...

Prema danas ažuriranim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koronavirus zabilježen kod 49 djece u Hrvatskoj u dobi od 0 do 10 godina. Zaraženo je 82 pripadnika dobne skupine od 11 do 20 godina.

Iako je Alemka Markotić, ravateljica bolnice 'dr. Fran Mihaljević' danas kazala da koronavirus 'nije uzrokovao veliki pobol kod djece te da je bilo je pojedinačnih slučajeva teže bolesti kod djece, ali rijetko', postavlja se pitanje tko će snositi odgovornost ako se neko dijete zarazi u vrtiću i sve tragično završi. Hoće li krivac biti epidemiolozi, vrtić, poslodavac koji nije imao sluha ili će krivac kao i u slučaju doma za starije i nemoćne u Splitu biti samo - virus.