zbrinjavanje otpada

Zagrebački SDP odlučio podržati kompostanu u Novskoj

18.02.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Zagrebački SDP će u Odluci o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu težiti pravednoj, socijalno osjetljivoj, održivoj, ekološki i estetski prihvatljivoj te provodivoj odluci, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac rekao kako očekuju da bi se odluka vezana uz sakupljanje komunalnog otpada u Zagrebu mogla po hitnom postupku naći idući tjedan na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

"To je jedna od najznačajnijih odluka koje će Gradska skupština donositi ove godine, s velikim utjecajem i na zbrinjavanje otpada, na kvalitetu života Zagrepčana te, potencijalno u nekim situacijama, i na pitanje egzistencijalnih potreba i statusa građana", kazao je.

Poručio je kako na takvu odluku žele utjecati "savjetima, idejama, znanjem i strukom", a ne pritiskom i ultimatumima.

Ističući važnost organiziranja poduzetničkih centara za kružno gospodarenje otpadom, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je da bi ti centri dodatno otvorili radna mjesta te poticali recikliranje.

Naveo je i da će podržati plan za kompostanu u Novskoj za koju postoje sve dozvole čime bi se riješilo pitanje zbrinjavanja biootpada. Uz to, rekao je i da isti stav imaju i po pitanju sortirnice koja je predviđena na Žitnjaku za metal, staklo i plastiku.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

"Želimo unaprijediti sustav sakupljanja komunalnog otpada, da on bude ekološki i estetski prihvatljiv, moderan a nadasve funkcionalan. Pogotovo se to odnosi na naplatu otpada od građana", istaknuo je.

Dodao je i da ih zanima cjelovit sustav gospodarenja otpadom - od nastanka otpada do ostataka koji ostanu nakon sve vrste njegove obrade.

Petek je rekao da je prihvaćen njihov prijedlog za uvođenje treće, dodatne vrećice od 10 litara kako bi svi oni koji žele brže maknuti svoj otpad to mogli i jeftinije odložiti. "U tom setu od tri vrećice - 10, 20 i 40 litara, smatramo da bi bilo optimalno što se tiče tog sustava", naglasio je.

Petek je kazao i da je njihov zahtjev koalicijskom partneru da se u najkraćem roku ide u izmjene i dopune plana za gospodarenje otpadom gdje bi se ponovno dotaknuli i predviđenih lokacija koje se trebaju izgraditi te definirali datum zatvaranja Jakuševca.

"SDP nije apriori protiv bilo kojeg rješenja iza kojeg će stajati struka", poručio je.

Naveo je i kako žele koristiti europska sredstva kako bi se na području Gornjeg i Donjeg grada s ulica potpuno maknule kante te uveo sustav podzemnih ili polupodzemnih spremnika. "Inzistiramo na kvalitetnom i pravednom sustavu koji će biti i estetski važan, pogotovo za centar grada", rekao je.

  • +2
Konferencija za medije SDP-a o žičari Sljeme Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX