IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Zagreb kupuje zemljište Gredelja i Zagrepčanke

30.08.2013 u 17:51

Bionic
Reading

Grad Zagreb kupuje zemljiše TŽV Gredelja i Zagrepčanke kako bi izvukao Zagrebački holding iz problema, ustvrdili su zastupnici SDP-a i HDZ-a u Gradskoj skupštini, no iz HSLS-a smatraju da nije ni bilo logike da ta zemljišta uopće budu u Holdingu.

'Ta zemljišta su naša i trebamo za njih tražiti rješenje, umjesto da to stalno guramo pod tepih', rekao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) na skupštinskoj sjednici na kojoj su zastupnici većinom glasova podržali zaključke o prihvaćaju prava prvokupa nekretnina u vlasništvu Holdinga – Gredelja i Zagrepčanke.

Kosor smatra da će se na taj način pomoći Upravi Holdinga da se rastereti onoga što u njemu nije ni trebalo biti.

Stajalište HDZ-a je da do kupnje zemljišta Gredelja nije uopće trebalo doći, ali kad je Grad Zagreb to već kupio, trebalo je ostati u njegovom vlasništvu. Evo nas opet na početku. Famozni model zakona spojenih posuda koštalo je i Grad i Holding, rekao je Mario Župan (HDZ).

Ocijenio je da je to 'klasnična subvencija Holdingu' i da Grad još uvijek nema viziju što će s tim zemljištima postići.

Zvane Brumnić (SDP) također je poručio kako je kupoprodaja 'prelijevanje iz šupljeg u prazno'. 'Ne mogu reći da kupnja tih zemljišta nije u interesu Grada, ali mislim da je najprije trebalo dati viziju što će biti na tom području', rekao je.

Davor Štern (Lista M. Bandića) je rekao da je 2006. bila godina jagme za zemljištem u Zagrebu, ali su se već tada nazirali tamni oblaci recesije, pa je sreća da se na tim zemljištima nije ništa radilo jer bi trošak bio i veći.

'Zagreb i gradski proračun, kako sada stvari stoje, bez problema mogu pratiti predložene mjere za sanaciju i kupoprodaju', rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i naveo da za kupnju Zagrepčanke, Gredelja i za Sopnicu-Jelkovec moraju godišnje izdvojiti oko 218 milijuna kuna.

To je Kojić odgovorio na Brumnićevo pitanje hoće li grad imati dovoljno novca za kupoprodaju, te pojasnio da će se u gradskom proračunu za slijedeću godinu osloboditi od 200 do 250 milijuna kuna s naslova pokrivanja deficita za Zagrebačke otpadne vode.

Gradska skupština dala je predhodnu suglasnost Zagrebačkom holdingu za pokretanje postupaka promjene nekih podružnica u trgovačka društva.

To je tek 'zeleno svjetlo' Upravi Holdinga da krene u taj postupak, rekao je Darinko Kosor, a u raspravi je rečeno kako neke podružnice, po zakonu, moraju doći u gradsko vlasništvo, kao što je to slučaj s Vodoopskrbom i odvodnjom.