NOVA KARIJERA

General HV-a i bivši legionar Miljenko Filipović postao šef sigurnosti u HEP-u

15.03.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak', umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović s današnjim je danom postao predstojnik Ureda za korporativnu sigurnost u HEP-u. Filipović, koji je bio među ustrojiteljima specijalnih snaga Hrvatske vojske, bivši zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zdruga te nekadašnji pripadnik Legije stranaca, za tportal je potvrdio novi korak u svojoj karijeri

Filipović je preuzeo novu funkciju 15. ožujka, što nam je potvrdio u kratkom telefonskom razgovoru. Osim toga, nije nam želio govoriti o detaljima.

Da imaju novog šefa sigurnosti, potvrdili su nam i u HEP-u. Natječaja za tu poziciju nije bilo, može se zaključiti iz njihova odgovora. Kažu da je Filipović bio 'ciljani kandidat' te je imenovan 'sukladno internim propisima Hrvatske elektroprivrede, Uputi o postupku izbora i imenovanja na radna mjesta s posebnim ovlastima u društvima HEP grupe iz 2016. godine' na radno mjesto predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost.

Na pitanje o njegovim kvalifikacijama, kažu kako je Filipović izabran 'zbog značajnog poslovnog iskustva u području sigurnosti na nacionalnoj razini, ali i u području korporativne sigurnosti, što je iznimno bitno jer HEP svojim većim dijelom poslovanja spada u tvrtke u čijoj nadležnosti je ključna nacionalna infrastruktura'.

Filipović se posljednjih godina rijetko pojavljivao u javnosti. Kao član Vijeća za domovinsku sigurnost, u nekoliko je navrata bio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na raznim događanjima uglavnom povezanim s veteranima.

  • +9
Miljenko Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

52-godišnji Filipović rođen je u selu Crvenice kod Tomislavgrada. Godine 1984. odlazi u francusku Legiju stranaca. Bio je pripadnik padobranske pukovnije, a izabran je i u najelitniju postrojbu francuske vojske među tzv. operativne skakače. Pripadnik te postrojbe bio je i Ante Gotovina.

Sredinom 1991. imenovan je dozapovjednikom bojne Zrinski, postrojbe Glavnog stožera HV-a, dok je zapovjednik bio Ante Roso, također povratnik iz Legije stranaca.

Umirovljen je u rujnu 2000. godine s još 11 generala HV-a koji su svoj potpis stavili na otvoreno pismo u kojem su, između ostalog, upozoravali na kriminalizaciju Domovinskog rata. Tražili su i da se prije davanja informacija međunarodnim institucijama, uključivši Haški sud, izvijeste i hrvatski časnici na koje se odnose te informacije.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić nakon objave navedenog pisma kazao je da su se generali 'odlučili za politiku' i, ističući da se 'država ne može rušiti pamfletima', naglasio da vojska mora biti depolitizirana. Nakon toga je donio odluku o umirovljenju kao stegovnoj mjeri za sedmoricu aktivnih časnika HV-a potpisnika pisma – u prisilnu mirovinu poslani su i admiral Davor Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević…