REZULTATI ANKETE

Pitali smo vas izdvaja li država previše novca za branitelje, evo kako ste odgovorili

09.03.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Europska komisija udijelila je packe Hrvatskoj zbog neprovođenja strukturnih reformi. U briselskom izvješću ističe se i kako previše novca izdvajamo za ratne veterane. Pitali smo vas slažete li se s tim i više od 80 posto čitatelja koji su sudjelovali u anketi odgovorilo je potvrdno

Tekst pod naslovom 'Jesu li branitelji zaista privilegirana skupina zbog koje trpi sustav socijalne skrbi?' izazvao je veliku pozornost naših čitatelja. Mnogi od njih su dali svoj komentar, a njih 2266 ispunilo je anketu čije je pitanje bilo 'Izdvaja li se iz proračuna previše novca za branitelje?'.

Potvrdno je odgovorilo 1926 ili 85 posto, 288 sudionika ankete (12,7 posto) smatra kako država ne izdvaja previše novca za branitelje dok je 52 (2,3 posto) odgovorilo kako ne zna.

Podsjetimo, Europska komisija hrvatske branitelje vidi kao izrazito 'privilegiranu skupinu' građana na koje se troši velik novac, zbog čega, između ostalog, trpi sustav socijalne skrbi.

'Hrvatske vlasti proširile su povlastice ratnim veteranima i članovima njihovih obitelji, što je rezultiralo povećanjem njihovih najviših mirovina. S druge strane jako je malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada', navodi se u izvješću Europske komisije.

Ističu kako je Zakon o braniteljima koji je usvojen u studenom 2017. otvorio mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu i proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine te uveo dodatne socijalne povlastice za veterane, kao i obavezu financiranja veteranskih udruženja.

Naglašavaju i da su, u prosjeku, veteranske dvostruko više od običnih mirovina.

  • +23
Branitelji invalidi na putu iz Savske prema Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec