obuzdavanje zaraze

Zagreb ima nove epidemiološke mjere: Maske negdje i na otvorenom, pojačavaju se kontrole na okupljanjima poput onog ispred HNK

13.10.2020 u 12:04

Bionic
Reading

U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježena 84 nova slučaja zaraze koronavirusom i izrečeno je 748 mjera samoizolacije, izvijestio je u utorak ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Šostar je na konferenciji za novinare rekao da je pozitivan nalaz potvrđen kod pet učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba na Tomislavcu trenutno je 27 osoba. "Grad Zagreb trenutno ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji", kazao je.

Šostar je izvijestio i da je zagrebački Stožer civilne zaštite, na prijedlog "Štampara" i uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio program mjera za Grad Zagreb po kojim je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja.

Također, obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.

Šostar je kazao i da se povećava broj vozila u javnom gradskom prijevozu (tramvaji i autobusi) s obzirom na kapacitete ZET-a. Uz to, pojačava se i mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu kao što je to ispred HNK, gdje je zabilježeno deset osoba pozitivnih na koronavirus, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda), u studentskim naseljima i drugdje.

Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera.

Šostar je izrazio i zadovoljstvo što su od 11. ožujka, kada je proglašena epidemija, u domovima za starije i nemoćne imali samo dva slučaja zaraze koronavirusom. Stoga će se u svim domovima kojima je vlasnik Grad Zagreb gdje god je moguće organizirati smjenski rad.

Također, jučer je donesena odluka da se od 14. do 28. listopada obustavljaju posjete svim korisnicima, izlazak korisnika izvan domova te se omogućava odlazak u obitelj duže od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na koronavirus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.