ZABOK - KRAPINA

[VIDEO] Zagorci blokirali cestu u Svetom Križu Začretju, tvrde da nije sigurna

27.12.2022 u 20:59

Bionic
Reading

U Svetom Križu Začretju nezadovoljni građani u utorak su na sat vremena blokirali promet kako bi upozorili na nedovoljnu sigurnost spojne ceste Zabok-Krapina u dijelu koji prolazi ovom općinom

Naime, prosvjed je organiziran nakon što je u travnju 1500 građana potpisalo peticiju 'Sigurnost prije svega'.

Riječ je o dionici dugoj pet kilometara, investitor su Hrvatske ceste, a kako je objasnila organizatorica Tatjana Belanović, cilj prosvjeda je zatvaranje ceste, 'sve dok ne bude apsolutno sigurna na svim kritičnim točkama'.

Dodala je da je riječ o četiri kritične točke te da su se u trenutku kada je spojni dio ceste od Zaboka do Začretja pušten u promet, na skretanju u Štrucljevu počele događati prometne nesreće.

„Na ovoj se dionici još nisu dogodile nesreće, srećom sad su praznici, pa to djecu spašava, no vidjet ćemo što će biti nakon dva tjedna kada škola ponovo počne”, izjavila je Belanović.

„Na prijelazu Dukovec nema obilježenog pješačkog prijelaza, pa školarci i odrasli tamo prelaze preko spojne ceste bez obilježenog pješačkog prijelaza. Raskrižje sa Zagorkinom ulicom je nesigurno jer ta cesta vodi do škole koja je udaljena dvjestotinjak metara. Djeca tu stoje i ne usude se prijeći cestu, a nekad stoje na sredini ceste i ljudi ne staju”, dodala je Belanović.

Peticiju za iznalaženje odgovarajućih prometnih rješenja na ovoj cesti pokrenula je Općina Sveti Križ Začretje na inicijativu načelnika Marka Kosa, a peticiju upućenu Vladi, Ministarstvu mora prometa i veza te Hrvatskim cestama je potpisalo 1500 građana.

Nadamo se brzom i kvalitetnom rješenju

Iz Općine su naglasili da su se izgradnjom nove ceste stvorila dva opasna raskrižja, stoga su zatražili izgradnju rotora ili postavljanje semafora na tim raskrižjima.

„Mi smo uvidjeli sve probleme koji jesu, nakon otvorenja prve faze, prve dionice spojne ceste Zabok-Sveti Križ Začretje. Od toga dana otvorenja prometnice i početka nesreća koje su se dešavale na ovom terenu, mi smo upozoravali na nelogičnosti, možda zastarjele metode ili modele križanja koja su ovdje u Začretju isprojektirana i nadali smo se poboljšanju, odnosno modernijem pristupu”, rekao je načelnik Kos.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Dodao je da Općina 'još nije dobila potvrdu na koji bi način ova raskrižja trebala biti riješena', no nada se brzom i kvalitetnom rješenju.

Županija pozvala HC da naprave sigurnosnu analizu

O tom su se problemu u utorak priopćenjem oglasili i iz Krapinsko-zagorske županije u kojem navode da su se 'puštanjem u promet dionice ceste Sveti Križ Začretje-Lepajci stvorila dva opasna raskrižja s postojećim prometnicama, a posebno je zabrinjavajuće što su upravo tu putevi kojima djeca svakodnevno prolaze na putu do škole'.

„Apeliramo na Hrvatske ceste da naprave sigurnosnu analizu novih križanja te da ponovno razmotre zahtjeve za povećanje sigurnosti prometa, odnosno prije svega za uređenje novih križanja izgradnjom kružnog toka”, ističe se u priopćenju.