vrijedi posjetiti

[FOTO] Zaželjeli ste se mira, prirode i bijega od vreve grada? Ova izletišta i seoska domaćinstva u srcu Hrvatskog zagorja oduševit će vas

04.11.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Ako vas put nanese u Hrvatsko zagorje, na jednodnevni izet ili pak više dana, sigurno ćete shvatiti o čemu Vice Vukov pjeva u legendarnoj pjesmi 'Suza za zagorske brege'. Zašto onda ne zaviriti u enogastro ponudu sjevernog dijela Hrvatske, daleko od vreve grada, okruženi 'zagorskim bregima', mirom i tišinom, domaćim specijalitetima i pokojom kapljicom vina?

Izdvojili smo nekoliko izletišta i seoskih domaćinstava koje vrijedi posjetiti.

  • +5
Humska klet Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Humska klet

Humska klet

Humska klet je obiteljski restoran otvoren 2008. godine, a predstavlja najbolje od zagorske tradicije u pitoresknom naselju Hum na Sutli, daleko od gradske buke. U početku je sam objekt zamišljen kao kuća za odmor, no tokom vremena zbog velike zainteresiranosti sadašnjih gostiju otvoren je restoran izrađen u rustikalnom stilu po uzoru na starinske zagorske kuće. Možete kušati pečene ili kuhane štruke, domaću zagorsku puricu ili racu s milincima, ili pak domaći odojak i ostala specifična za to podneblje. U svom vinskom podrumu čuvaju vina ponajboljih zagorskih vinara kao što su Vinarija Zdolc, Petrač, Bodren, Vinski Vrh. Na brežuljicma poviše restorana nalaze se srne i jeleni, uz bogat zabavni park.

Restoran-izletište Dva potoka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Restoran-izletište Dva potoka

Restoran i obiteljsko izletište Dva potoka

Predlažemo da nikako ne zaobiđete obiteljsko izletište i restoran Dva potoka u prekrasnom zagorskom ambijentu u naselju Pluska, blizu Luke, a kao što mu i samo ime kaže, u neposrednoj blizini dva potoka. Priroda je htjela da se baš na tom mjestu potoci spajaju i pretaču u jedan. Da bi to bilo još atraktivnije, jedan potok premošten je drvenom sjenicom, a ona za vrućih dana pruža jedinstven doživljaj ljetne terase.

Ondje se nalazi se dječje igralište, u sklopu kojeg su postavljeni drveni stolovi i klupe, a na imanju se, tik uz potok, nalazi i mali zoološki vrt. Dom je to mnogih domaćih i divljih životinja; od paunova, purica, guski, patki, japanskih koka, domaćih kokoši, zečeva, konja, jaraca, ovaca do umiljatih jelena, košuta i muflona. Kuhinja se bazira na gastronomskom bogatstvu Hrvatskog zagorja; od slasnih štrukli, sira i vrhnja do purice s mlincima, a vikendima na meniju ima i divljači.

Lojzekova hiža Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lojzekova hiža

Lojzekova hiža

Lojzekova hiža se nalazi u selu Gusakovec, živopisnom okruženju bregovitog Hrvatskog zagorja, u zelenoj udolini između Marije Bistrice i Gornje Stubice, na samo 30-ak kilometara od Zagreba. Lojzekova hiža se svojim izgledom uklapa u okolni ambijent. To je drvena jednokatnica, izgrađena u zagorskom stilu. To je idealno mjesto za opuštanje od stresne svakodnevnice i uživanje u blagodatima koje selo može pružiti: idilično prirodno okruženje, domaće životinje, bogat stol pun domaće hrane, domaća rakija i vino, te brojni sadržaji koji su gostima na raspolaganju budući da se domaćini bave mnogovrsnim djelatnostima: vinogradarsvom, voćarstvom, ugostiteljstvom i turizmom. Poslužuju se većinom autohtoni specijaliteti tog kraja po čemu su već nadaleko poznati. Namirnice su velikim dijelom iz vlastitog uzgoja, stoga ćete sigurno oduševiti svoje nepce.

  • +3
Vuglec Breg Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vuglec Breg

Vuglec Breg

U samom srcu Zagorja, svega 40 km od Zagreba, na najljepšem od zagorskih brega kojima je okružen smjestio se turistički kutak Vuglec Breg gdje će, kako jamče, uživati sva vaša čula. Odatle se pruža pogled na prekrasne brežuljke Hrvatskog zagorja. Njihov restoran do najsitnijeg detalja čuva tradiciju starih zagorskih sela. Ugodno uređenje restorana, specijaliteti spravljeni po receptima naših baka - od purice s mlincima do zagorskih štrukli - sve od namirnica koje nabavljaju kod lokalnih OPG-ova. Sve to zaokruženo izvrsnom kapljicom njihove vinarije garantira gastronomski užitak, jer što je zagorski breg bez vinograda? Vina i pjenušci Vuglec, koji odišu posebnošću terroira, nastaju od grožda naraslog na južnim padinama njihova brega, gdje su zasadili približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine.

Grešna gorica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TZ Kumrovec

Klet Grešna gorica

Ako se zaputite u Hrvatsko zagorje i pritom priupitate domaćeg čovjeka za preporuku gdje pojesti finu domaću hranu i usput otići na izlet, na popisu prijedloga zasigurno će se naći klet Grešna gorica u Desiniću, smještena na brijegu odakle se pruža pogled na dvorac Veliki Tabor. Purica s mlincima, teleći odresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh i domaći štrukli tek su neka od domaćih jela na meniju obitelji Podboj, koja vodi ovu poznatu klet, čiji je moto: 'Dobro mi došel, prijatel!' Damir, Jasna, Marko i Matija, uz podršku djeda Vladimira i bake Ankice, započeli su s radom na seoskom domaćinstvu 1996. godine. Sakupljajući stare predmete koji su opisivali seoski život na zagorskim bregima, obitelj je počela uređivati okoliš i ugostiteljski objekt. Korištenjem prirodnih materijala željeli su postići danas prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. A dok čekate na jelo, možete tik do kleti posjetiti kozice i najpoznatije zagorske kokoš i pijetla - Jureka i Katicu. Putem ove poveznice možete obići klet u virtualnoj šetnji.