SRAMOTNA ODLUKA

Zadar smanjio prirez pa udario po porodiljnim naknadama

20.01.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Grad Zadar izjednačio je naknade za novorođenčad rođenu od 1. siječnja 2014. na dvije tisuće kuna. Prevedeno, smanjene su i to drastično naknade za drugorođeno i svako sljedeće dijete u obitelji. Prije ove odluke za drugo se dijete dobivalo tri, a za treće i svako sljedeće dijete po pet tisuća kuna

Uplate su kasnile oko pola godine, ali su stizale. Stizat će i sada, na vrijeme, ali znatno umanjene.

Ovim je potezom HDZ-ova gradska vlast, koja neprestance na državnoj razini napada vladajuću Kukuriku koaliciju zbog nepopularnim mjera štednje, pokazala svu svoju dvoličnost.

Istovremeno vrlo je brzo otkriven način na koji je HDZ s koalicijskim partnerima zamislio nadoknaditi dio troška od četiri milijuna kuna koji će nastati smanjenjem prireza sa 12 na 10 posto.

Budući da je za 2015. najavljeno daljnje smanjenje prireza na osam posto valja očekivati nove nepopularne poteze gradskih vlasti Zadra, grada koji još uvijek nije osigurao besplatne udžbenike za učenike i koji je 2010. podignuo cijenu vrtića sa 600 na 700 kuna čime je zasigurno jedan od skupljih u Hrvatskoj.

Usporedbe radi Općina Vir za prvo dijete isplaćuje 7,5 tisuća kuna, a za svako sljedeće još toliko. Drugim riječima, obitelj koja na Viru dobije četvrto dijete bit će potpomognuta sa 30 tisuća kuna, a ona u Zadru sa sramotne dvije.