'ZATVORENIK SAVJESTI'

Zabrinutost za zdravlje novinara Al Jazeere zatočenog u Egiptu

11.04.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Al Jazeera došla je u posjed pisma zatvorenog novinara Abdullaha al-Shamija, u kojem govori o svom pogoršanom zdravstvenom stanju uzrokovanom 81-dnevnim štrajkom glađu protiv svog pritvaranja

Dopisnik arapskog kanala medijske mreže Al Jazeere, koga bez optužnice zatvorenog drže egipatske vlasti od 14. kolovoza prošle godine, napisao je kako pati od bolova u kostima i kako 'jedva' može stajati, prenosi Al Jazeera Balkans

Pismo, napisano 6. travnja, adresirano je na kolegu zatvorenika Mohameda Soltana, a Al Jazeeri ga je proslijedila Al-Shamijeva supruga Gehad Khaled.

Al-Shami je rekao kako njegova obitelj, prijatelji i kolege zatvorenici na njega 'vrše pritisak' da prekine štrajk glađu, ali kako je on 'odlučan, spreman i tvrdoglav' kada je riječ o njegovoj slobodi.

Kazao je kako je uvjeren da će i on i Soltan biti oslobođeni jednog dana i kako će, kada se to dogodi, posjetiti Karibe.

Ustrajan u štrajku

U drugom pismu je novinar, koji je zatočen u zatvoru Tora u Kairu, kazao da neće prekinuti svoj štrajk glađu dok ne dobije 'punu slobodu'.

Njegov brat Mohamed, koji se posljednji put susreo s Abdullahom u martu, rekao je da je on u pritvoru smršavio 30 kilograma.

Al Jazeera je priopćila da je vrlo zabrinuta za zdravlje Al-Shamija.

Egipatske vlasti zatočile su još trojicu novinara Al Jazeere.

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, koji rade Al Jazeeru English, lažno su optuženi da su davali medijski prostor pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti uvrstile na listu terorističkih organizacija.

Pritvoreni su više od 100 dana i u srijedu je sud odgodio njihovo suđenje do 22. travnja.

Amnesty International, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navela je u priopćenju u srijedu da su trojica novinara 'zatvorenici savjesti' i pozvali su na njihovo trenutno i bezuvjetno oslobađanje.

Al Jazeera izričito odbacuje optužbe i traži oslobađanje svog osoblja.