ŠKOLE OSLOBOĐENE RELIGIJE

Zabranjena 'Ave Maria' na dodjeli diploma

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 15.09.2009 10:22
  • Objavljeno 14.09.2009 u 15:13
maturanti

maturanti

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Federalni prizivni sud u San Franciscu presudio je da je školski distrikt Everett zakonito zabranio izvođenje instrumentalne verzije skladbe 'Ave Maria' na svečanosti dodjele diploma

ZAGREB/SEATTLE - Podsjetimo, prvog dana škole u nekim hrvatskim osmoljetkama katolički svećenici molili su Očenaš i poručivali djeci da ih nitko ne voli kao Svevišnji, zbog čega su traumatizirana djeca poslije pitala roditelje zašto ih oni ne vole onoliko koliko ih voli Bog. Da se to, kojim slučajem, dogodilo u SAD-u, ravnatelj bi se našao na udaru zakona.

Kathryn Nurre, maturantica srednje škole M. Jackson koja je tužila školu u Everettu još 2006. godine, najavila je da će se nakon ove presude žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.  'Osjećam da, ako se barem netko ne bori, nitko drugi neće', rekla je Nurre, koja smatra da joj je škola narušila pravo na slobodno izražavanje i vjerske slobode.

Maturanti, članovi školskog puhačkog ansambla, za promociju su htjeli izvesti instrumental Franz Bieblove 'Ave Marije', čije ime potječe iz katoličke molitve 'Zdravo Marijo'.  Izvedbu su spriječili upravitelji školskog distrikta Everett, napominjući da glazba na svečanosti treba biti 'u cjelosti sekularna', piše Heraldnet.

Žalbe stanovnika Everetta

Godinu dana prije zabrane izvođenja 'Ave Marije' na školskoj svečanostiu distriktu Everett, studentski zbor na svečanosti dodjele diploma izveoje skladbu 'Up Above My Head', pjesmu koja ima reference na boga, raj i anđele. Nakon izvedbe te skladbe, distrikt je zaprimiomnogo žalbi, a u lokalnim medijima objavljena su pisma građana koji suse žalili na religiozne stavove iznesene putem glazbe na dodjeliškolskih diploma.

Dvoje sudaca složilo se s prvotnom odlukom koja je dala za pravo zabrani izvođenja 'Ave Marije'. Treći federalni sudac, Milan D. Smith, nije se složio s dijelom presude, smatrajući da će presuda utjecati na to da školski upravitelji 'zamrznu ili ubiju one glazbene ili umjetničke izvedbe svojih učenika koje sadrže i najmanji trag religijske inspiracije, zbog straha od kritike pojedinaca iz javnosti, bez obzira na to kako ekstremni stavovi tih pojedinaca mogu biti'.

Pristaše nastojanja da se religija zadrži podalje od škola pozdravili su sudsku odluku. 'Naravno, većina ljudi zna da je to religiozna glazba', rekao je velečasni Barry W. Lynn, izvršni direktor organizacije Amerikanci ujedinjeni za razdvajanje crkve i države, koja u ovom slučaju podržava školske upravitelje: 'Oni znaju da je to 'Zdravo Marijo' i da je pjesma napisana kao glorifikacija Boga.'

Lynn drži da su upravitelji u pravu u nastojanjima da osiguraju da školski program ne favorizira jednu religiju u odnosu na druge.

'Crkvene pjesme su prikladne za crkvu, ali ne za školske svečanosti', kaže Lynn, koji je inače odvjetnik i pastor Ujedinjene Kristove Crkve.

Kvaka 22

Smith, jedan od sudaca prizivnog suda, napisao je da se školskidistrikt mogao suočiti s tužbom u slučaju da su učenici izveli 'AveMariju'. 'Spremno primam na znanje da ne postoje jasne graniceu kompleksnom području zakonodavstva u sklopu Prvog amandmana tesuosjećam s školskim upraviteljima koji se često nalaze u situacijamapoput onih iz 'Kvake 22': izloženi su kritikama i potencijalnim tužbamabez obzira na to kakva stajališta zauzimaju', napisao je Smith.

John Whitehead, predsjednik i suosnivač Instituta Rutherford, konzervativne organizacije specijalizirane za pravne slučajeve vezane uz religiju, koja je zastupala Kathryn Nurre, razočaran je presudom.

'Ova 'Ave Maria' nije 'Ave Maria' koju svi znamo. To je verzija koju nitko ne zna. Mislim da se ova presuda prvenstveno veže uz političku korektnost', kaže Whitehead.

Prema njegovoj logici, isti princip mogao bi se primijeniti i u slučaju pjesme 'Let It Be' slavnih Beatlesa, čija bi izvedba također trebala biti zabranjena u školama zbog stihova: 'When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me, speaking words of wisdom, let it be.'

Školski upravitelji zadovoljni su presudom koja potvrđuje ono što su osjećali od samog početka cijele ove priče. Prema riječima Mary Waggoner, glasnogovornice školskog distrikta, presuda potvrđuje da su se upravitelji ponijeli u skladu s odgovornostima:

'Naša odgovornost je da nikoga ne isključimo. Svečanosti dodjele diploma trebaju biti otvorene i ugodne za ljude svih vjera.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi