PROSVJEDI U FRANCUSKOJ

Zabranili su prosvjede, dozvolili policiji da otvori vatru, ali žuti prsluci ne odustaju: Danas ih je uhićeno 31

23.03.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Oštrija retorika francuskih čelnika nije odvratila dio pripadnika "žutih prsluka" da u subotu u Parizu i ostalim francuskim gradovima prosvjeduju 19. vikend za redom.

U glavnome francuskom gradu uhićena je 31 osoba te je održano više odvojenih prosvjeda. Uhićenja je bilo i u južnome francuskom gradu, Nici.

Prosvjedi "žutih prsluka", koji su započeli kao reakcija na rast cijena goriva, pretvorili su se u prosvjede protiv francuske vlade te potresaju cijelu zemlju posljednjih 19 vikenda.

S obzirom na to da su Elizejske poljane i obližnje pariške četvrti više puta tijekom prosvjeda bile poprište nasilja i pljački, vlasti su ondje zabranile okupljanja i demonstracije. Slične zabrane vrijede i za gradove poput Toulousea, Marseillea i Nice.

Vlada je policiji naredila da onemogući bilo kakva okupljanja u spomenutim područjima.

  • +8
Prosvjed žutih prsluka u Parizu Izvor: EPA / Autor: EPA

Ministri su pojačali retoriku, nazivajući sudionike prosvjeda na Elizejskim poljanama "izgrednicima", a ne prosvjednicima. 

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

U manjim francuskim gradovima prosvjedi su uglavnom bili mirni, no i ovaj su vikend prerasli su u sukobe prosvjednika i policije u Parizu i većim gradovima.