ISTRAŽIVANJE U ENGLESKOJ

Zabrana pušenja 'prorijedila' astmatične napade

21.01.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Broj novozaprimljene djece s astmatičnim napadima u britanske bolnice pao je za čak 12 posto u godinu dana nakon što je Engleska postrožila odredbe o zabrani pušenja u javnim prostorima, pokazalo je istraživanje londonskog Imperial Collegea, objavljeno u znanstvenom časopisu Paediatrics

Prije stupanja na snagu zabrane pušenja u javnim prostorima u srpnju 2007, broj djece zaprimljene u bolnice s teškim astmatičnim napadima bio je u porastu za više od dva posto godišnje. U 12 mjeseci nakon zabrane, pad broja takvih slučajeva iznosio je 12 posto, plus dodatnih tri posto u idućim dvogodišnjim razdobljima. Pad broja slučajeva odnosi se na djevojčice i dječake svih dobnih skupina, iz bogatijih i siromašnijih područja, u gradovima i ruralnim područjima.

Uoči donošenja strožih odredbi o zabrani pušenja, rasprava se uglavnom vodila oko zaštite zaposlenih u ugostiteljskim objektima od 'pasivnog pušenja'.

U to vrijeme kritičari su napominjali da bi pušači mogli reagirati na zabranu češćim pušenjem kod kuće, ugrožavajući članove svojih obitelji. No autori istraživanja navode da se sve više ljudi odlučuje na prestanak pušenja i kod kuće.

Voditelj istraživanja, proferor Christopher Millett, kaže da je novo zakonodavstvo potaknulo neočekivane, ali veoma dobrodošle promjene u ponašanju.

'Dobrobiti od takvog ponašanja imaju djeca jer je manje izgleda da budu izloženi duhanskom dimu', rekao je Millett.

Ovo otkriće potvrđuje dokaze o učincima koje je zabrana pušenja imala u Sjevernoj Americi i Škotskoj. Tamošnja istraživanja također su ukazala na pad broja slučajeva djece zaprimljene u bolnice zbog astmatičnih napada. Zakoni u Engleskoj rezultirali su i rjeđim slučajevima srčanih napada.

Emily Humphreys iz organizacije Asthma UK pozdravila je rezultate istraživanja.

'Već dugo znamo da su pušenje i pasivno pušenje štetni po zdravlje - ne samo da potiču napade astme zbog kojih djeca završavaju u bolnici, nego to može prouzročiti i razvijanje takvog stanja u djece', rekla je Humphreys.