SUĐENJE ZA GRUBORE

'Za zločin sam čuo nakon filma Oluja nad Krajinom'

01.03.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Svjedočenjem dvojice bivših pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za ratni zločin u selu Grubori 1995. o kojemu su oba svjedoka, iako su sudjelovali u akciji, navodno doznali tek nakon Domovinskog rata

Za zločin počinjen prilikom osiguravanja pruge kojom je nakon akcije Oluja trebao proći Vlak slobode sudi se bivšim pripadnicima specijalne policije Franji Drlji i Boži Krajini, a danas ispitani svjedoci tvrde da nisu znali što se događalo u Gruborima.

'Za događaje u Gruborima čuo sam na televiziji, a nešto sam doznao i iz tiska. Nakon akcije nije bilo govora o tome niti je bilo tko takvo što spominjao', kazao je bivši pripadnik ATJ Lučko Marijan Huška. Spomenuo je da je na terenu u daljini vidio dim, no nije znao što je i gdje gorjelo.

Njegov suborac Anto Jurendić tvrdi da je za zločin u Gruborima, od kojih je tijekom akcije bio udaljen kilometar do dva, doznao tek kada je nakon rata pogledao dokumentarni film 'Oluja nad Krajinom'. No, Jurendić se u sudnici zapitao zbog čega je na običnu pretragu terena poslano oko 600 pripadnika najelitnije postrojbe specijalne policije koju u akciju imaju pravo poslati predsjednik države i ministar policije, po njegovu ovlaštenju.

Za zločin u Gruborima bio je optužen i Igora Beneta za kojega je postupak danas i službeno obustavljen jer je sud nakon tri mjeseca dobio potvrdu o njegovoj smrti. Beneta je lani u travnju pronađen obješen u šumi pored Otišića na zadarskom području, a tek je krajem studenog DNA analizom utvrđen njegov identitet. Policija je tada izvijestila da je riječ o samoubojstvu, no ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Suđenje se nastavlja 23. ožujka ispitivanjem novih svjedoka.