visoke temperature

Za Zapadnu Australiju upozorenje zbog ekstremnog toplinskog vala

20.01.2024 u 07:40

Bionic
Reading

Dijelovi Zapadne Australije u subotu su bili sparni zbog "ekstremnog" toplinskog vala, povećavajući rizik od šumskih požara u golemoj državi, upozorio je nacionalni meteorolog

Ured za meteorologiju u subotu je izdao "upozorenje na ekstremne vrućine" za udaljena područja Pilbara i Gascoyne u najvećoj australskoj saveznoj državi, upozoravajući da bi tamošnje temperature mogle doseći visokih četrdeset Celzijevih stupnjeva tijekom vikenda.

U rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, oko 1500 km sjeverno od glavnog grada Pertha, u subotu je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stupnjeva Celzijusa, više od šest stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za siječanj,. Tamo je u 7:30 ujutro bilo 35,5 C.

Vruće vrijeme povećava rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenske pojave El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim nepogodama kao što su šumski požari, cikloni i suše.

"Vrlo vrući i suhi uvjeti u kombinaciji sa svježim južnim vjetrovima i svježim do jakim zapadnim do jugozapadnim morskim povjetarcem dovest će do povećane opasnosti od požara u subotu", stoji u vremenskoj prognozai, objavljenoj na web stranici, u vezi s dijelom Pilbare.

Upozorenje dolazi nakon što su se stotine vatrogasaca ranije ovog mjeseca borile s neobuzdanim šumskim požarom u blizini Pertha usred visokih temperatura, što je dovelo do evakuacije.

Posljednje dvije sezone požara u Australiji bile su blaže u usporedbi s "crnim ljetom" šumskih požara 2019.-2020. koji su uništili područje veličine Turske, usmrtili 33 osobe, 3 milijarde životinja i trilijune beskralješnjaka.