KAO RANO PROLJEĆE

Za vikend posvuda sunčano, prohladno i zdravo

10.01.2012 u 10:13

Bionic
Reading

Do kraja tjedna u Hrvatskoj će vladati zdravo zimsko vrijeme, premda će temperature biti nešto više od uobičajenih i pomalo podsjećati na rano proljeće. Narednih nekoliko dana možemo odložiti kišobrane jer se ne očekuju nikakve oborine. Snijega u Hrvatskoj nema gotovo nigdje, osim na Velebitu 20-ak cm. Čak ni umjetno zabijeljena staza na Sljemenu do daljnjega nije otvorena, kažu prognostičari

U srijedu će u unutrašnjosti Hrvatske biti pretežno sunčano uz hladno jutro. Umjerene naoblake još može povremeno biti na istoku i u Lici. Vjetar će biti većinom slab, u Slavoniji još mjestimice umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od -5 do 0 °C, a dnevna između 3 i 7 °C.

U srijedu će na Jadranu biti pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena, ponegdje još pojačana bura i tramontana koja će sve će više slabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -3 do 1 °C, a uz obalu i na otocima od 3 do 8 °C. Najviše dnevne bit će od 8 do 12 °C.

I u četvrtak će u unutrašnjosti biti pretežno sunčano. Ujutro je mjestimice moguća magla, a danju umjerena naoblaka. Vjetar će biti većinom slab, a temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na srijedu.

U četvrtak će na Jadranu biti pretežno sunčano. Ujutro će puhati slaba bura, a danju slab sjeverozapadnjak. Jutro će biti prohladno sa slabim mrazom u zaobalju. Najviše dnevne temperature kretat će se od 9 do 14 °C.

I u petak će posvuda prevladavati sunčano. Ujutro će u unutrašnjosti mjestimice biti magle, a danju umjerene naoblake. Vjetar će na kopnu biti većinom slab sjevernih smjerova, a na Jadranu promjenjiva smjera – uglavnom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Jutro će u unutrašnjosti biti hladno, s mrazovima, uz temperature između -6 i -1 °C, po gorskim kotlinama i niža. Najviše dnevne kretat će se od 3 do 8 °C.

Na Jadranu će jutarnje temperature biti od 3 do 8 °C, a najviše dnevne od 9 do 12 °C.

Za vikend će u cijeloj zemlji biti sunčano, u unutrašnjosti mjestimice s maglovitim jutrima. Puhat će sjeverni vjetrovi, a na Jadranu umjerena, ponegdje i jaka bura. Temperatura zraka malo će se sniziti, osobito dnevna, pa će u nedjelju u kopnenom području biti od 0 do 5 °C, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

I početak novog tjedna donijet će prohladno vrijeme, a uz više oblaka prema sredini tjedna nisu isključene ni slabe oborine. Biometeorološka prognoza bit će povoljna. Meteoropati neće osjećati tegobe, a koncentracija će biti dobra. Snijega u Hrvatskoj nema gotovo nigdje osim na Velebitu, gdje se mjeri 20-ak cm, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Pučke meteorološke izreke poručuju: 'Siječanjska kiša sve usjeve šiša' te 'Lijepi dani u đenaru, grubo vrijeme u febraru'.

10. siječnja 1993. godine zabilježena je najdublja atlantska ciklona (tlak u središtu bio je 912-915 hPa).

13. siječnja 1968. godine u Zalesini u Gorskom kotaru zabilježena je temperatura od -35,2 °C.

Obilan snijeg stvorio je proteklih dana kaos u Bugarskoj. Više od 300 sela i gradića ostalo je bez struje, neke dijelove zemlje prekrilo je 60 centimetara snijega, a temperatura je pala na -10 °C.

Njemački osiguravatelj Munich Re izračunao je da je 2011. godina bila najskuplja u povijesti kada je riječ o prirodnim katastrofama. Naročito štetni i skupi za gospodarstvo bili su potres i cunami u Fukushimi te razorni potres na Novom Zelandu. Ukupno su prirodne katastrofe u prvih šest mjeseci protekle godine uzrokovale štetu u iznosu od 265 milijardi američkih dolara.