vremenska prognoza

Upaljen žuti meteoalarm: Pogledajte gdje se očekuje najnestabilnije vrijeme

12.05.2023 u 08:50

Bionic
Reading

U petak promjenjivo, povremena kiša, a lokalno i pljuskovi i grmljavina. Ujutro svježije, a danju malo toplije nego u četvrtak. Žuti meteoalarm upaljen je za područje Osijeka, Gospića, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika

U petak na istoku Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito poslijepodne, kada mogu biti izraženiji. Puhat će slab do umjeren, uz nestabilnosti povremeno i jak jugoistočni i istočni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 18 i 20 °C. Manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne pretežno oblačno, povremeno s kišom, prognoza je Dunje Plačko-Vršnak iz DHMZ-a za HRT.

Poslijepodne sunčana razdoblja, ali i dalje mogućnost kiše pa i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu promjenjivo uz sunčana razdoblja, ali i veliku vjerojatnost za povremenu kišu, osobito u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. I u gorskim krajevima povremeno kiša, uz mogućnost i izraženijih pljuskova, osobito u Lici. Vjetar većinom slab, na moru do umjeren, ujutro uz obalu bura, zatim južni vjetar i jugo.

Najviša temperatura zraka između 17 i 19 °C, u gorju od 12 do 15 °C. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova koji lokalno mogu biti izraženiji, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar umjeren južni i jugo, ponegdje i jugozapadni, a more malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka između 17 i 21 °C. Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske. Pljuskovi će biti češći u prvom dijelu dana, a sunčanije poslijepodne. Puhat će umjereno, na krajnjem jugu i jako jugo, prema otvorenom moru i južni vjetar.

  • +2
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za vikend promjenljivo, na kopnu povremeno i pretežno oblačno, i dalje nestabilno te svježije od prosjeka. Kiša te pljuskovi s grmljavinom bit će češći tijekom oblačnije nedjelje, kada će lokalno oborina biti obilna. Vjetar na kopnu slab, u nedjelju umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu će puhati umjereno jugo, u nedjelju mjestimice i jako s olujnim udarima. Temperatura bez znatnije promjene, u nedjelju malo svježije, prognozira DHMZ.

Češća sunčana razdoblja vjerojatnija su početkom sljedećeg tjedna. Za vikend će promjenjivo biti i na Jadranu, uz česte lokalne pljuskove, osobito u nedjelju moguće i izraženije. Puhat će jugo, u nedjelju i jako, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, prognoza je Dunje Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.