svađa oko financiranja kluba

Za sve je kriva košarka? Uoči unutarstranačkih izbora povlači se utjecajni splitski HDZ-ovac Domagoj Maroević

05.10.2021 u 13:37

Bionic
Reading

HDZ-ovi lokalni unutarstranački izbori sredinom listopada u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji proteći će bez trzavica jer se za obje istaknute pozicije kandidirao samo po jedan kandidat, i to dosadašnji predsjednik Ante Sanader za županijsku i Vice Mihanović za gradsku organizaciju stranke. No u oči upada izostanak jednog imena - utjecajan član stranke, svojedobno čak potencijalni kandidat za ministra i gradonačelnika Domagoj Maroević povlači se iz ove sfere politike

Maroević je još lani izabran za jednog od tri potpredsjednika splitskog HDZ-a, uz današnjeg dožupana Stipu Čogelju i pročelnika Porezne uprave Ivicu Kusića. Na ponovljenim izborima nema ga među trojicom kandidata, a njegovo mjesto zauzet će taekwondo trener Toni Tomas.

'Dvanaest godina bio sam tajnik ili potpredsjednik splitskog HDZ-a, normalno je da na toj poziciji bude i netko drugi. Završili smo jedan ciklus, izgubili izbore i vrijeme je za ovu vrstu promjene', potvrdio je Maroević.

Kazao je da u stranci nije bilo trzavica i da ostaje u članstvu, ali i otkrio da se ne namjerava kandidirati čak ni za predsjedništvo ili za gradski odbor HDZ-a, tijelo u kojemu se nalazi punih dvadeset godina.

Maroevića se u stranci smatra iznimno utjecajnim. U doba Tomislava Karamarka na nekoliko mjeseci prihvatio se dužnosti političkog tajnika HDZ-a, a nije tajna to da je u iznimno dobrim odnosima s današnjim predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Dug niz godina nalazi se na mjestu ravnatelja Županijske lučke uprave, koja je upravo u velikom investicijskom ciklusu izgradnje ili rekonstrukcije više desetaka luka, pristaništa i lučica na obali i otocima, projektu vrijednom oko 230 milijuna kuna.

Njegovo ime ozbiljno se spominjalo u kontekstu preuzimanja nekog od ministarstava i prilikom sastavljanja vlade Tihomira Oreškovića i kada je to činio Andrej Plenković. Početkom ove godine nije se odlučio kandidirati za gradonačelnika Splita na izborima koje je Vice Mihanović potom izgubio od Ivice Puljka.

  • +4
Domagoj Maroević Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

U protekle četiri godine bio je predsjednik Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Split, koji je zahvaljujući gradskim sredstvima u doba SDP-ove i HDZ-ove vlasti saniran i uspješno je zaključio proces predstečajne nagodbe te je postao financijski stabilan. Na sjednici Gradskog vijeća prije dva tjedna trebala je biti donesena odluka o nastavku gradskog ulaganja u ovaj klub sa sedam milijuna kuna godišnje: no vladajuća većina, nakon što je gradonačelnik Puljak smijenio Maroevićevu garnituru i postavio sebi bliske ljude, nije se složila oko toga.

U HDZ-u su, kako se može doznati, večer uoči sjednice bili donijeli odluku da će podržati nastavak gradskih ulaganja u KK Split, no na samoj sjednici vijećnici HDZ-a iznenada su promijenili stav i glasali protiv, pa nije bilo dovoljno glasova. Taj potez se smatra izravnim udarcem Vice Mihanovića upravo Domagoju Maroeviću i moguće je jedan od razloga njegovog povlačenja.