NOVE PLAĆE HDZ-OVOG DVOJCA

Za Šukera i Milinovića pola milijuna kuna godišnje

25.11.2009 u 07:15

Bionic
Reading

Imenovanjem na mjesta potpredsjednika Vlade Ivan Šuker i Darko Milinović dobili su i povišice, pa će se tako u narednih godinu samo za njihove plaće iz proračuna izdvojiti više od pola milijuna kuna, naravno, pod uvjetom da ostanu potpredsjednici Vlade

Nakon što je dotadašnji potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec podnio ostavku zbog upletenosti u cijeli niz afera, što je kulminiralo u aferi Podravka, predsjednica Vlade Jadranka Kosor zamijenila ga je timom od čak petero ljudi.

U novoosnovani gospodarski savjet, koji bi trebao zamijeniti propalo Ekonomsko vijeće Ive Sanadera, imenovani su 'otac PDV-a' Borislav Škegro, ekonomist Željko Lovrinčević i ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek. U Vladi su, pak, Damira Polančeca zamijenili ministri Ivan Šuker i Darko Milinović, dva HDZ-ovca s poduljim stažem i utjecajem u stranci, a nove funkcije znače i veće plaće.

Neto plaća Ivana Šukera u vrijeme kad je bio samo ministar financija iznosila je 18.460 kuna, dok je plaća ministra Darka Milinovića bila nešto veća – čak 20.751 kuna.

Imenovanje u potpredsjedničke fotelje za dvojac iz vrha HDZ-a znači i povišicu, jer koeficijent plaće državnog dužnosnika za mjesto ministra iznosi 6,42, dok za mjesto potpredsjednika Vlade iznosi 7,14.

Tako će nova plaća potpredsjednika Vlade Ivana Šukera iznositi 20.147 kuna, dok će Darku Milinoviću u budućnosti iz državnog proračuna svakog mjeseca na račun sjedati 22.590 kuna. U izračun plaće državnih dužnosnika, naravno, ulazi i ukupan dosadašnji radni staž.

Na godišnjoj razini to znači da će se zbog imenovanja dva nova potpredsjednika Vlade, što je broj potpredsjednika Vlade dovelo na čak pet, iz državnog proračuna za plaće Šukera i Milinovića izdvajati novih 42.312 kuna.

Ivanu Šukeru će godišnja plaća po novome iznositi ukupno 241.764 kuna, dok će njegov kolega Milinović u isto vrijeme zaraditi još više – 271.080 kuna. Dva nova potpredsjednika Vlade iz proračuna će tako u narednih godinu dana samo na ime neto plaće ukupno dobiti više od pola milijuna kuna.