sanacija se nastavlja

Za sanaciju vukovarskog groblja 'Dubrava' oko šest milijuna kuna

28.02.2019 u 12:24

Bionic
Reading

U sanaciju gradskog groblja 'Dubrava' u Vukovaru lani je uloženo 1,7 milijuna kuna, a ove godine planira se uložiti još 4,5 milijuna kuna u to groblje, koje se nalazi u neposrednoj blizini Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, rekli su u četvrtak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor gradske komunalne tvrtke 'Komunalac' Igor Štrangarević

'Kroz dvije godine u suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom radimo na unapređenju, funkcionalnosti i poboljšanju izgleda vukovarskog groblja 'Dubrava', samo u prošloj godini uloženo je 1,7 milijuna kuna, a u 2019. godini osigurana je polovica od planiranih 4,5 milijuna kuna (…)', rekao je Penava prilikom obilaska groblja.

Namjera je gradske uprave i njene komunalne tvrtke, dodao je, dovesti groblje u reprezentativno stanje kao što je to Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u čijoj se neposrednoj 'Dubrava' nalazi.

Gradonačelnik je rekao kako je uređenje groblja važno i zbog činjenice da se nalazi na istočnom ulazu u Vukovar od strane Iloka, a problem je i što su vlasnici većeg broja grobnih mjesta nepoznati pa se ti grobovi ne održavaju.

'Taj delikatni problem počet ćemo rješavat ove godine, odnosno pokušati doći do vlasnika grobnih mjesta i podataka je li tko zainteresiran za njihovo daljnje održavanje', najavio je Penava.

'U prošloj godini izgrađene su pristupne ceste u dužini od 150 metara, asfaltirane glavne pristupne prometnice kao i staze unutar groblja, sanirana javna rasvjeta i postavljeno 14 rasvjetnih stupova, izvršeno hortikulturno uređenje te zasađeno oko 400 drveća i ukrasnog grmlja, uređena 2 hektara zelenih površina, sanirano 20 i izgrađeno 16 novih parkirnih mjesta, na ulazima postavljen video-nadzor te uvedena internetska usluga tražilica pokojnika', rekao je direktor 'Komunalca' Štrangarević. Dodao je da, među ostalim, predstoji prikupljanje i izrada dokumentacije za izgradnju mrtvačnice, dvorane za izlaganje na odru i prostorije za ispraćaj umrlih.

Naveo je i podatak da je na sedam vukovarskih groblja na oko sedam i pol tisuća nepoznati vlasnik grobnog mjesta, i nitko ne plaća predviđenu naknadu.