višemilijunski dug

Osječki Ukop ima ozbiljnih problema, građani masovno ne plaćaju grobne naknade

21.12.2018 u 20:54

Bionic
Reading

Osječani za grobne naknade trenutno ukupno duguju 2,3 milijuna kuna. Najveći pojedinačni dug za jedno grobno mjesto dosegnuo je gotovo devet tisuća kuna

Među 2,3 milijuna kuna ukupnog duga Osječana za grobne naknade jedan je dosegnuo gotovo 9000 kuna. Riječ je o najvećem pojedinačnom dugu za godišnju naknadu za mjesto koje se nalazi na groblju u osječkom Donjem gradu.

'Najveći pojedinačni dug za godišnju grobnu naknadu za jedno grobno mjesto iznosi 8935 kuna', potvrdio je za tportal direktor Ukopa Hrvoje Ostrički.

Prikupljenim novcem od grobne naknade redovito se, između ostaloga, uređuju zelene površine, sade novi i održavaju postojeći nasadi te grobljanske staze, ali i rješava nabava nove opreme, vozila i strojeva za održavanje groblja.

>>> Ovdje pročitajte sve o tome koliko vas stoji pogreb i kako smanjiti troškove

Ova osječka gradska tvrtka brine se za 20 groblja s oko 40.000 grobnih mjesta na području Osijeka. Trenutni dug za godišnju grobnu naknadu popeo se na oko 2,3 milijuna kuna. U Ukopu pokušavaju, objašnjavaju nam, riješiti dugovanja na više načina.

  • +4
Direktor tvrtke Ukop Hrvoje Ostrički s osječkim dogradonačelnikom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Šaljemo pisane obavijesti o dugu i pojedini korisnici na njih pozitivno reagiraju, rješavajući to uplatom. Postoji i mogućnost sporazumnog podmirenja duga na otplatu. Oni koji nisu u stanju jednokratno podmiriti dug obraćaju nam se sa zamolbom. Nakon toga sklapamo sporazum o plaćanju na više rata. U većini slučajeva dug se podmiri u cijelosti sukladno potpisanom sporazumu', odgovara tportalu Ostrički.

Posljednji način kojemu se pribjegava je ovrha kada korisnici grobnih mjesta, tumače u Ukopu, ni nakon poslane obavijesti o dugu svoje obveze ne podmire.

'Ako iz objektivnih ili nekih drugih razloga nije moguće obveze za godišnju grobnu naknadu naplatiti ovrhom, postupak se obustavlja do ispunjenja zakonskog roka, deset godina neplaćanja, kada se takva grobna mjesta, sukladno odredbama Zakona o grobljima i Odluke o grobljima, proglašavaju napuštenim', poziva se na zakonske odredbe Ostrički.

  • +6
Građani posjećuju grobove svojih najmilijih u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Osječki Ukop napuštenim grobnim mjestima raspolaže nakon što se ispuni protek vremena od zadnjeg pokopa, a to je 15 godina od zadnjeg pokopa u zemljano grobno mjesto, odnosno 30 godina od zadnjeg pokopa u grobnicu.

'Napuštena grobna mjesta mogu se na zahtjev ponovno dodijeliti zainteresiranim bivšim korisnicima ili srodnicima pokopanih u tim grobnim mjestima, prema odredbama posebnog Pravilnika o napuštenim grobnim mjestima', dodaje Ostrički za tportal.

Na 20 osječkih groblja kojima upravlja ova gradska tvrtka trenutno se nalazi oko 7000 napuštenih grobnih mjesta.