definirano u zakonu

Za Sabor je upitno, ali Milanović bi na izbore za Europski parlament mogao bez problema

16.03.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Dok traju rasprave može li se predsjednik RH Zoran Milanović kandidirati na parlamentarnim izborima bez da podnese ostavku na svoju dužnost, objavljena je zanimljivost da bi se, ako bi to želio, mogao bez ikakvog problema kandidirati na izborima za Europski parlament dok je na dužnosti

Naime, prema Zakonu o izborima članova za Europski parlament iz Hrvatske, svi državni dužnosnici čija je dužnost nespojiva s onom zastupnika u Europskom parlamentu mogu se normalno kandidirati dok su na dužnosti, a tek nakon eventualnog izbora u Europski parlament prestaje im dotadašnja dužnost.

To je zanimljivo s obzirom na aktualnu političku situaciju u kojoj se predsjedniku države osporava mogućnost kandidiranja za parlament dok je na dužnosti, a definira se u članku 10. zakona o izboru za EP, piše N1. U stavku 2. tog zakona navodi se da su dužnosti predsjednika RH, vlade ili Sabora, saborskog zastupnika, suca ili ustavnog suca, državnog odvjetnika i mnoge druge nespojive s dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu, ali se u trećem stavku izričito navodi da se ti dužnosnici mogu kandidirati na europskim izborima, a tek ako budu izabrani prestaje im dužnost koju su prethodno obnašali i to danom početka mandata u EP.

  • +29
Zoran Milanović na presici SDP-a najavio da ide na parlamentarne izbore Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Članak 10. Zakona o izboru članova za Europski parlament iz Hrvatske

Stavak 2. - Član u Europskom parlamentu istodobno s obnašanjem te dužnosti ne može biti: predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, zastupnik u Hrvatskom saboru, član Vlade Republike Hrvatske, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, sudac, državni odvjetnik, zamjenik državnog odvjetnika, pučki pravobranitelj, zamjenik pučkog pravobranitelja, ravnatelj državne upravne organizacije, tajnik Vlade Republike Hrvatske, predstojnik Ureda Predsjednika Republike, veleposlanik, generalni konzul, župan i zamjenik župana, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, djelatna vojna osoba, službenik i namještenik u Oružanim snagama, član uprave trgovačkog društva, ustanove i izvanproračunskog fonda koji su od posebnoga državnog interesa, te čelnik pravne osobe koja je Hrvatskom saboru obvezna po zakonu podnositi izvješće.

Stavak 3. - Osobe iz stavka 2. ovoga članka mogu se kandidirati za člana Europskog parlamenta, a u slučaju da budu izabrani za člana u Europski parlament, prestaje im funkcija koju obnašaju danom početka mandata u Europskom parlamentu.